Charles Edwards: “Problemen op komst, maar bitcoin heeft waarschijnlijk de bodem al bereikt”

Er is op dit moment sprake van een inversie van de Amerikaanse yield curve, een fenomeen dat een 100 procent score heeft als het aankomt op het voorspellen van recessies. In de onderstaande grafiek is te zien hoe er iedere keer een recessie ontstond (grijze vlakken), nadat er sprake was van een inversie van de yield curve.

Charles Edwards:

Wat is een inversie van de yield curve?

We spreken van een inversie van de yield curve als de rente op staatsobligaties met een korte looptijd (bijvoorbeeld 3 maanden 2 jaar) hoger is dan op staatsobligaties met een langere looptijd (bijvoorbeeld 10 jaar). Hierbij zijn de ogen met name gericht op de 10y - 3m (rode lijn in de grafiek) en 10y - 2y (blauwe lijn).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit fenomeen doet zich voor als de obligatiemarkt verwacht dat de Federal Reserve de rente op korte termijn moet verlagen. Om die reden kopen ze massaal obligaties met een looptijd van 10 jaar in, zodat ze die relatief hoge rente nog voor lange tijd kunnen vastleggen.

Meestal doen ze dit, omdat ze bijvoorbeeld een recessie zien aankomen of om een andere reden verwachten dat de Federal Reserve de rente gedwongen moet verlagen. Als de yield curve op de meest korte termijn inversie vertoont, dan duurt het vaak niet lang voordat de Federal Reserve moet ingrijpen.

Hebben we de bodem al gehad?

Charles Edwards van Capriole Fund heeft het idee dat het ditmaal weleens anders kan zijn. Dat we de bodem al gehad hebben en dat de markt niet meer zal dippen nadat er een inversie van de yield curve plaatsvindt. Dit baseert hij op de onderstaande excelsheet met alle yield curve inversies van de afgelopen 100 jaar.

Als zijn analyse klopt, dan hebben we op dit moment al de ergste dalingen achter de rug en zou een inversie van de yield curve daar niet zoveel aan toe kunnen voegen. Dat neemt echter niet weg dat het over het algemeen een gevaarlijke situatie is.

Een koerswijziging van de Federal Reserve lijkt dichtbij, maar dit doen ze natuurlijk niet zonder reden. Als er inderdaad een recessie uitbreekt of andere problemen opduiken waardoor ze gedwongen van koers moeten wijzigen, dan kan er wel degelijk een diepere bodem ontstaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....