China aangespoord om verbod op bitcoin mining te herzien vanwege wereldwijde crypto wedloop met VS

617 totale weergaven
china bitcoin mining

Een voormalige Chinese topambtenaar roept de regering van China op om het verbod op bitcoin mining op te heffen. Zijn argument: we verliezen terrein aan de VS want zij hebben een steeds groter aandeel in het minen van nieuwe BTC.

“China en herzien bitcoin mining verbod”

China moet zijn strikte verbod op bitcoin en andere cryptocurrency’s heroverwegen, zegt Zhu Guangyao, een voormalig hooggeplaatste financieel ambtenaar. Hij benadrukte het belang van digitale activa voor de digitale economie van China tijdens een recent forum in Beijing. Dat meldt de South China Morning Post.

De opmerkingen van Zhu komen op een moment dat de VS een gunstiger houding aanneemt ten opzichte van crypto, wat in China tot discussie leidt. Hij erkende dat, hoewel virtuele valuta risico’s met zich meebrengen, zoals volatiliteit en misbruik voor illegale activiteiten, deze risico’s beheersbaar zijn via regelgeving in plaats van een totaal verbod.

China heeft in 2017 een verbod tegen crypto ingesteld. Het aanbieden van initial coin offerings (ICO’s) is verboden en cryptobeurzen moesten hun deuren sluiten. In 2021 is het verbod verder uitgebreid door het verbieden van Bitcoin-mining en het illegaal verklaren van activiteiten gerelateerd aan crypto. Saillant detail: de binnenlandse handel is formeel verboden, maar je mag wel bitcoin hebben. Vandaar dat Chinese burgers via offshore beurzen toch nog aan hun bitcoins komen.

Dat is ook het argument van Zhu: het huidige verbod heeft de handel ondergronds geduwd, waardoor deze ongereguleerd blijft.

Ondertussen volgt Hongkong zijn eigen cryptostrategie, met de bedoeling om een wereldwijde hub voor digitale activa te worden, met stilzwijgende steun van Beijing. De regio keurde eerder dit jaar cryptogebaseerde exchange-traded funds (ETF’s) goed, wat een contrasterende benadering binnen China weerspiegelt.

De mondiale beleidsverschuiving is ook niet onopgemerkt gebleven in de VS. Voormalig president Donald Trump heeft opgeroepen om digitale activa te omarmen om de invloed van China tegen te gaan, terwijl Kamala Harris recentelijk steun uitsprak voor innovatieve technologieën, waaronder cryptocurrency’s.

Kritiek bitcoin mining

Ook de prominente Chinees econoom Wang Yang bekritiseerde het mining-verbod en noemde het “onverstandig”, omdat het kansen naar het buitenland, met name de VS, heeft verplaatst. Hij waarschuwt dat als Trump terugkeert als president, China een grotere financiële isolatie kan ondervinden.

Huang Yiping, een voormalig beleidsmaker bij de People’s Bank of China, heeft ook zijn twijfels over de houdbaarheid van het verbod en waarschuwt dat het China’s vermogen om blockchain-technologie en digitale innovatie te benutten, kan belemmeren.

China staat nu voor een cruciale keuze: zijn restrictieve houding herzien en deelnemen aan de race voor digitale activa, of het risico lopen achterop te raken nu cryptocurrency’s wereldwijd aan belang winnen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...