Gereguleerde Bitcoin en Ethereum ETFs gelanceerd in Hongkong

Gereguleerde Bitcoin en Ethereum ETFs Gelanceerd in Hongkong

Op 30 april zullen de eerste Bitcoin en Ethereum exchange-traded funds (ETFs) in Hongkong van start gaan. De Securities and Futures Commission (SFC) van Hongkong heeft recentelijk akkoord gegeven voor deze innovatie in de cryptomarkt. Wat betekent deze ontwikkeling voor investeerders en de financiële markt in Hongkong?

Veilig en gereguleerd beleggen

De goedkeuring van Bitcoin en Ethereum ETFs biedt zowel particuliere als institutionele beleggers een veiliger en gemakkelijker manier om te investeren in cryptocurrencies. Deze stap onderstreept het groeiende vertrouwen in crypto als een legitieme investeringsoptie binnen een gereguleerd kader. ChinaAMC, een pionier in dit nieuwe financiële landschap, zal de eerste zijn die deze ETFs op de markt brengt, slechts 15 dagen na goedkeuring door de SFC. Dit snelle proces weerspiegelt de sterke vraag en het optimisme rondom crypto-investeringen in de regio.

Een innovatief creatiemodel

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar een enkel cashmodel heerst, gebruikt Hongkong een ‘in-kind’ creatiemodel voor zijn ETFs. Dit model staat toe dat nieuwe ETF-aandelen worden gecreëerd met Bitcoin en Ethereum, wat naar verwachting het beheerd vermogen (AUM) en de handelsvolumes zal verhogen.

Thomas Zhu, hoofd digitale activa bij ChinaAMC, legt uit:

Deze mogelijkheid trekt houders van munten aan omdat het hen in staat stelt hun munten om te zetten in volledig gereguleerde ETFs, beheerd door professionele fondsmanagers.

Hij verwacht een stevige vraag naar deze producten, mede dankzij de toenemende adoptie van ETFs door institutionele beleggers en retailhandelaren in Hongkong.

Thomas Zhu, hoofd digitale activa bij ChinaAMC
Thomas Zhu, hoofd digitale activa bij ChinaAMC

De goedkeuring van de ETFs in Hongkong volgt op een vergelijkbare stap in de Verenigde Staten, waar de SEC in januari 2024 elf Bitcoin ETFs goedkeurde. De uitdagingen rond de goedkeuring van een Ethereum ETF in de VS benadrukken de soms moeizame houding van regelgevers tegenover crypto-investeringsproducten.

Verhoogde concurrentie in de ETF-Markt

Met de lancering van Bitcoin en Ethereum ETFs in Hongkong wordt verwacht dat de concurrentie in de ETF-markt zal toenemen. Deze concurrentie kan leiden tot lagere kosten voor deze beleggingsproducten, wat uiteindelijk de investeerders ten goede komt door betere prijzen en verbeterde productaanbiedingen.

Deze ETFs bieden een gereguleerde en veilige manier om in digitale activa te investeren, en helpen zo de kloof tussen traditionele financiën en de cryptomarkt te overbruggen. Naarmate de handel op 30 april van start gaat, zal de wereld toekijken hoe Hongkong deze baanbrekende investeringsproducten ontvangt.

Is Hongkong klaar om een leidende rol te spelen in de wereld van crypto-financiën? De tijd zal het leren.

Lees meer over:

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...