Centrale bank China ‘print’ $168 miljard, evenveel als gehele Bitcoin markt

De People’s Bank of China wil 1.2 biljoen (!) yuan de markt in pompen om in te spelen op de financiële instabiliteit door het Coronavirus.

Dat bedrag staat gelijk aan zo’n 168.000.000.000 dollar. Ter vergelijking: de marktkapitalisatie van bitcoin (BTC) ligt ook rond de $168 miljard op dit moment.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naar eigen zeggen doet de centrale bank dit om voldoende liquiditeit in de markt te creëren.

Situatie in China

Volgens SCMP zijn investeerders en handelaren in Beijing en Shanghai niet erg positief over de komende tijd. De Chinese autoriteiten hebben allerlei maatregelen genomen naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus.

Dat heeft als gevolg dat hele steden plat liggen. En dat is slecht voor de economie in het land.

Extra yuan

Het extra geld wordt gecreëerd door zogenaamde repo-overeenkomsten (repo’s). Repo’s worden voornamelijk gebruikt bij staatsobligaties. Veel centrale banken gaan een deal aan met banken.

Zij kopen staatsobligaties, die kort daarna weer duurder terug worden gekocht door de centrale bank. Zo is er meer geld in omloop dan voordat deze actie werd gedaan.

Ook Amerika probeert op deze manier hun economie te stimuleren.

Het resultaat? Er komen komt meer geld op de markt, dat kan voor een boost zorgen maar betekent tegelijkertijd dat elke andere dollar of yuan op de markt minder waard is geworden.

Bitcoin

Uiteraard zijn dit soort beslissingen koren op de molen voor bitcoiners. Het nieuws ging als een lopend vuurtje door het bitcoin twitterlandschap.

Bij bitcoin zijn dit soort beslissingen niet mogelijk, althans niet zonder slag of stoot. Jouw (deel van een) bitcoin is ook morgen nog steeds een van de 21 miljoen bitcoin die ooit zullen bestaan.

Het tegenovergestelde is waar voor de euro, dollar of yuan. Voorlopig lijkt er namelijk geen einde te komen aan de repo’s.

Bitcoin geeft je een optie om een ander geldsysteem te kiezen dan die we wereldwijd nu hebben. Die keus was er voorheen niet of nauwelijks.

Lees meer over:
Chinageld

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...