‘China kan Bitcoin als wapen gebruiken tegen de VS’ volgens Peter Thiel

Bitcoin zou door China kunnen worden gebruikt om de macht van de Amerikaanse dollar te ondermijnen. Dat denkt Peter Thiel, de voormalig CEO van PayPal. Maar daarmee houdt het niet uit, want de euro kan hierbij volgens hem ook een rol spelen.

China en de VS

In een virtueel evenement, georganiseerd door de Richard Nixon Foundation, legde Thiel uit dat Bitcoin door China kan worden gebruikt als (financieel) wapen in een oorlog tegen de Verenigde Staten. Het zou volgens de miljonair goed te gebruiken zijn om de hegemonie en de macht van de dollar te doorbreken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Hoewel ik pro-crypto en een pro-Bitcoin maximalist ben, vraag ik me toch af of je het op dit moment zou kunnen zien als een Chinees financieel wapen tegen de VS.''

Peter Thiel legde uit dat Bitcoin het idee van fiatgeld bedreigt, maar dat het vooral gevaarlijk is voor de Amerikaanse dollar. Hij roept Amerikaanse strategen op om Bitcoin en alle ontwikkelingen eromheen serieuzer te nemen. Het moet volgens de topondernemer onderdeel zijn van het internationale geopolitieke landschap.

Hij vervolgt: als China 'long' is op Bitcoin, dan zou de Verenigde Staten volgens hem met een tegenaanval komen. Doelt hij daarmee op een nationale mining strategie? Hij wil op deze manier druk uitoefenen op de VS om de cryptovaluta te omarmen, om zo te voorkomen dat ze achter de feiten aan gaan lopen.

Positie van de euro

Thiel gaat echter nog iets verder. Niet alleen Bitcoin kan een wapen zijn van de Chinese communistische partij, maar volgens de oprichter van PayPal speelt de euro zelf ook een belangrijke rol.

"Vanuit het perspectief van China willen ze niet dat de VS de reservevaluta heeft, omdat het veel invloed geeft op belangrijke zaken zoals de supply chain van olie. Maar ze willen ook niet dat de renminbi een reservevaluta wordt, want dan moeten ze een 'capital account' openen en allerlei dingen doen die ze eigenlijk niet willen. Ik denk dat je zou kunnen denken dat de euro ook gedeeltelijk een Chinees wapen is tegen de dollar.”

De ondernemer gaat ook nog even kort in op het Chinese digitale centrale bankengeld, vaak afgekort als DCEP. Hij gelooft niet dat je deze Digital Currency Electronic Payments kunt vergelijken met 'cryptomunt', maar eerder met een "totalitair meetinstrument".

Bitcoin voor PayPal

Intussen voegt PayPal daad bij het woord van de CEO. Vorig jaar integreerden ze Bitcoin in haar platform. Sindsdien is de koers (mede hierdoor) door het dak geschoten. Vorige week maakten ze bekend dat ze het ook gaan uitrollen naar betalingen voor 29 miljoen winkels.

'China kan Bitcoin als wapen gebruiken tegen de VS' volgens Peter Thiel

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
PayPal