PayPal rolt Bitcoin betaalservice naar 29 miljoen winkels uit

PayPal rolt de betaalservice met Bitcoin en andere cryptocurrency’s de komende maanden uit, zo meldt persbureau Reuters. De betaalprovider heeft wereldwijd 300 miljoen accounts en 29 miljoen winkels die PayPal accepteren.

PayPal betaalservice met Bitcoin

De nieuwe dienst Checkout with Crypto is al aangekondigd in februari en is voorlopig alleen voor klanten uit Amerika. Andere landen moeten later dit jaar volgen. De dienst komt uit de koker van nieuwe ‘crypto’ afdeling die de betaalprovider begin maart heeft opgetuigd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gebruikers kunnen hun tegoed in bitcoin of andere cryptovaluta (ether, bitcoin cash en litecoin) gebruiken om online producten of diensten te kopen. Volgens CEO Dan Schulman draait het om gebruikersgemak. Het moet geen verschil maken of je met je pinpas, creditcard of crypto betaalt.

De winkeliers ontvangen overigens ‘gewoon’ dollars, PayPal wisselt de munten voor ze in en houdt de BTC in reserve.

Het uitbreiden van de dienst past in de strategie van de beursgenoteerde betaalfirma die sinds november cryptocurrency’s verkoopt aan Amerikaanse klanten. Dat bleek geen slechte timing, want sinds eind 2020 is de prijs van Bitcoin verdrievoudigd. Het zijn vooral bedrijven die voor de cryptomunt kiezen vanwege inflatie van de dollar.

De cryptomunt heeft sowieso de wind mee, want vorige week maakte Tesla nog bekend Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Het is ook de bedoeling dat de automaker deze munten in reserve houdt.

PayPal op zijn beurt moet ook bitcoin kopen op de wereldmarkt, want ze zijn gehouden bitcoin in reserve te houden om te kunnen verkopen aan hun klanten. Ze doen dit via de ItBit exchange, een vehikel van het gereguleerde Paxos. Door middel van over-the-counter deals komt PayPal zo aan zijn bitcoin.

Volgens Dan Schulman helpt deze dienst bij de acceptatie van Bitcoin als betaalmunt. Hij zegt:

“We zitten op een punt in de adoptiefase dat Bitcoin niet alleen meer een store of value is”.

Om het gebruik ervan te stimuleren gaat PayPal géén extra kosten rekenen om de cryptovaluta om te wisselen in fiat geld.

De betaalprovider maakt bij haar jaarcijfers bekend dat gebruikers mét bitcoin dubbel zo veel gebruik maken van hun app dan niet-bezitters van bitcoin.

Not your coins

Een van de nadelen is dat de BTC in het ecosysteem blijft ‘vastzitten’. Je kunt als gebruiker deze BTC niet naar een externe non-custodial wallet sturen, waardoor je aan het beleid van PayPal overgeleverd bent.

Ook zijn er gevallen van censuur en blokkade bekend die door PayPal zijn uitgeoefend op haar gebruikers.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
PayPal

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...