China steekt $18,6 miljard (aan yuan) in economie om de boel te redden

De centrale bank van China is gestart met het printen van miljarden dollars (in Chinese yuan). Naar verluidt brengt de Peoples Bank of China (PBoC) zo'n 120 miljard yuan ter waarde van $18,6 miljard dollar in omloop.

Geldinjectie uit China

Het heeft natuurlijk alles te maken met het Evergrande-fiasco dat op de loer ligt. De vastgoedgigant heeft enorme financiële problemen: miljarden aan openstaande leningen en geen geld om deze te lossen. Dit is terug te zien op de hele Chinese (en wereldwijde) beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De PBoC legt nu het Chinese financiële systeem aan het infuus. Vanaf vandaag proberen ze via reversed repo's de economie een boost te geven. Repo staat voor repurchase agreement. In dit geval houdt het in dat de centrale bank effecten opkoopt, om ze in de toekomst voor een hogere prijs te verkopen.

Naar verluidt gaat het om 60 miljard CNY aan liquiditeit die nu in het systeem wordt gepompt via 7-daagse reverse repo-aankopen. Daar komt nog eens 60 miljard bij op via 14-daagse reverse repo's, tegen respectievelijk 2,2% en 2,35%.

De eerste 30 miljard yuan aan reverse repo's vervallen vandaag alweer, waardoor er een netto 90 miljard yuan overblijft. Dat komt neer op ongeveer $ 14 miljard.

Bitcoin doesn't care

In deze monetaire en economische onrust is Bitcoin stabiel. Niet zo zeer de prijs, maar wel het protocol. De spelregels zijn in steen gebeiteld. Repo's, QE en dat soort fratsen zijn niet nodig.

Bitcoin bestaat uit 21 miljoen bitcoin, waarvan iedere coin is onderverdeeld in 100.000.000 sats. Dat is het : daar moeten we het mee doen. Er zijn geen bailouts als iemand dreigt om te vallen. Daarnaast is een systeem dat niet werkt op basis van schulden, maar op basis van spaargeld.

Dit op schulden gebaseerde systeem is precies wat de problemen (bij Evergrande) veroorzaakt. En de oplossing wordt nu dan dus ook in dit fiatsysteem gezocht: QE, repo's en (mogelijk) bailouts. Vooralsnog lijken ze dat laatste te willen voorkomen door geleidelijk repo's uit te schrijven, zoals te lezen is in bovenstaande tweet.

Daarnaast: fractioneel reserve bankieren is extreem gevaarlijk en in deze onzekerheid brengt Bitcoin stabiliteit. Een systeem waar de economie op kan bouwen en vertrouwen, no matter what er in de toekomst gebeurt.

Niemand kan Bitcoin aanpassen, en dus moeten wij voortborduren op dit fundament. Grillen van centrale bankiers (die alles naar eigen hand willen zetten met centrale planning) zijn hierbij niet aan de orde.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinaPBoC