
China overweegt zijn reserves te verschuiven van Amerikaanse staatsobligaties naar Bitcoin en goud. Dit kan wereldwijde financiële markten opschudden.
Meer interesse in Bitcoin en goud
Volgens Jay Jacobs, de ETF-hoofd van BlackRock, zou China zijn afhankelijkheid van Amerikaanse staatsobligaties willen verlagen en zich willen concentreren op Bitcoin en goud. Dit sluit aan bij een grotere trend waarin centrale banken wereldwijd minder vertrouwen in de dollar hebben. Bitcoin wordt steeds vaker beschouwd als een strategisch alternatief nu de geopolitieke spanningen toenemen.
Volgens informatie van het Amerikaanse ministerie van Financiën had China eind februari nog $784 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit. China heeft bovendien ongeveer $229 miljard aan goudreserves en men gaat ervan uit dat het ook aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin bezit.
China is shifting its focus from U.S. Treasuries to gold and Bitcoin, signaling a potential change in the global financial landscape. As BlackRock's Jay Jacobs highlights, this move could reshape investment strategies. Are you ready for the shift? #Bitcoin #Investing
— benn (胖企鹅) ⛩️ (@benn_the_ape) April 28, 2025
Internationale zorgen over China’s strategie
De Verenigde Staten en internationale markten kijken met toenemende bezorgdheid naar China’s mogelijke verkoopgolf van Treasuries. Experts zoals Guy Cecala waarschuwen dat een grote dump van staatsobligaties het fundament van de Amerikaanse financiering kan ondermijnen. Ook zou het een kettingreactie kunnen veroorzaken op de hypotheekmarkt, doordat China aanzienlijke hoeveelheden Amerikaanse hypotheekobligaties bezit.
Economen verwachten dat China terughoudend te werk zal gaan. Een te snelle verkoop kan namelijk hun eigen activa onder druk zetten en instabiliteit op de valutamarkten veroorzaken. Toch wijst de interesse in Bitcoin en goud op een fundamentele heroriëntatie van China’s internationale financiële strategie.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Bitcoin als geopolitiek wapen?
De mogelijke verschuiving versterkt Bitcoin’s rol als alternatief voor traditionele reserveactiva. Terwijl aandelen en obligaties kwetsbaar blijven voor politieke en economische instabiliteit, lijkt Bitcoin aantrekkelijker te worden als bescherming tegen geopolitieke fragmentatie.
BlackRock ziet Bitcoin niet langer slechts als een risicovol beleggingsproduct, maar als een directe reactie op een wereld waarin traditionele machtsstructuren verschuiven. Als China daadwerkelijk fors inzet op Bitcoin, kan dat de adoptie door andere landen versnellen en de status van Bitcoin als ‘digitaal goud’ verder bevestigen.
China heeft nog geen officieel beleid onthuld, maar Bitcoin wordt steeds vaker gezien als geopolitiek instrument
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!