Chinese NIO gekidnapt, hackers eisen 2 miljoen dollar aan bitcoin

Steeds meer hackers gebruiken bitcoin als een manier om losgeld te vragen aan bedrijven. In eerste instantie stelen ze informatie van bedrijven of zetten ze complete systemen op slot, om daar vervolgens bitcoin voor te vragen. Op dinsdag zijn cybercriminelen erin geslaagd om de databases van het Chinese NIO binnen te dringen.

NIO Inc gehackt

NIO is een Chinese fabrikant van elektrische voertuigen, een concurrent van het Tesla van Elon Musk. Hackers zijn er deze week in geslaagd om onder andere gebruikersinformatie te verzamelen en data over autoverkopen, zo laat het bedrijf weten.

Het Chinese NIO had echter helemaal geen zin om aan de eisen van de hackers te voldoen en heeft de zaak bij de overheid neergelegd. Zij hopen dat de autoriteiten er iets mee kunnen, zodat ze niet de 2,25 miljoen dollar aan losgeld moeten betalen in de vorm van bitcoin.

“Het bedrijf veroordeelt dergelijke onwettige handelingen ten zeerste en zal niet buigen voor cybermisdaden”, zo laat NIO weten in een verklaring. Verder geeft het bedrijf aan dat het enorm baalt van de cyberaanval en zegt het alle verantwoordelijkheid op zich te nemen als er schade voor zijn klanten ontstaat.

Zou een verbod helpen?

Een verbod op bitcoin helpt waarschijnlijk ook niet, omdat je het sowieso niet overal ter wereld kunt verbieden. Daarnaast blijft het aantrekkelijk om bitcoin in het criminele circuit te gebruiken, waardoor het altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Een verbod brengt de koers misschien terug tot 200 of 300 dollar per bitcoin, maar dat zou betekenen dat een bedrijf als NIO in dit geval alleen maar meer bitcoin moet verzamelen.

Wat dat betreft helpt een verbod niet om deze vorm van criminaliteit te voorkomen, het zorgt er enkel voor dat mensen niet meer kunnen investeren en sparen in bitcoin. Je straft er in principe alleen maar mensen mee die toch al geen criminele activiteiten ondernemen met bitcoin.

Het is dus nog maar de vraag wat een verbod zou uitrichten. Op het eerste gezicht lijkt dat een oplossing, maar waarschijnlijk doe je er vooral brave burgers pijn mee.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....