Chinese politie ontdekt illegale crypto operatie van $ 296 miljoen

Chinese politie ontdekt illegale crypto operatie van $296 miljoen

De Chinese politie heeft een grote illegale operatie opgerold waarbij cryptovaluta werd gebruikt om valuta om te wisselen. In Panshi City, Jilin, zijn zes personen gearresteerd voor het runnen van een zogenaamde “ondergrondse bank.”

Deze operatie maakte gebruik van de anonimiteit en het grensoverschrijdende karakter van cryptotransacties om illegale diensten aan te bieden. Het netwerk faciliteerde de uitwisseling tussen de Chinese yuan en de Zuid-Koreaanse won en werd gebruikt door onder andere Koreaanse inkoopagenten, e-commerce bedrijven en import/export firma’s.

Ondergrondse bank en crypto misbruik

Volgens een rapport van de China News Service op Weixin, ontdekte het Public Security Bureau van Panshi City deze “ondergrondse bank.” De organisatie beheerde een illegale omzet van ongeveer 2,14 miljard yuan, wat gelijkstaat aan $ 296 miljoen. De operatie gebruikte binnenlandse rekeningen om geld te ontvangen en over te maken, en maakte daarbij misbruik van de anonieme en grensoverschrijdende kenmerken van over-the-counter cryptohandel.

De politie van Jilin Panshi heeft een ondergrondse bankzaak opgelost en de verdachte heeft de instrumenten van de misdaad geïdentificeerd. (Informatiefoto) Foto door Li Qiang
De politie van Jilin Panshi heeft een ondergrondse bankzaak opgelost en de verdachte heeft de instrumenten van de misdaad geïdentificeerd. (Informatiefoto) Foto door Li Qiang

Aanpak van illegale crypto-operaties

De arrestaties markeren een belangrijke stap in de aanpak van illegale financiële activiteiten in China. De Chinese overheid heeft de laatste jaren strenge maatregelen genomen tegen het gebruik van cryptovaluta voor illegale doeleinden, waaronder witwassen en belastingontduiking.

Implicaties voor de cryptowereld

Deze recente arrestaties tonen aan dat ondanks de voordelen van cryptovaluta, zoals anonimiteit en gemakkelijke grensoverschrijdende transacties, er ook significante risico’s en misbruikmogelijkheden zijn. Het benadrukt de noodzaak voor strengere regelgeving en toezicht op cryptotransacties om illegale activiteiten te voorkomen.

China heeft al een stevige aanpak van cryptovaluta getoond door eerdere maatregelen zoals het verbieden van initial coin offerings (ICO’s) en het sluiten van binnenlandse cryptobeurzen. Deze arrestaties passen in het bredere beleid van de Chinese overheid om de financiële stabiliteit te waarborgen en illegale financiële activiteiten te bestrijden.

De recente arrestaties in Panshi City zijn een duidelijke waarschuwing voor degenen die cryptovaluta willen gebruiken voor illegale doeleinden. Het laat zien dat de Chinese overheid vastberaden is om dergelijke activiteiten aan te pakken en benadrukt de voortdurende noodzaak voor regulering en toezicht in de cryptowereld.

 

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...