Chinese spionnen gebruikten bitcoin wallet Wasabi voor steekpenningen

Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend dat inlichtingenofficieren van de Volksrepubliek China (PRC) steekpenningen in bitcoin hebben betaald aan een overheidsmedewerker. Analysebedrijf Elliptic komt nu in een blogpost met meer informatie over de transacties.

CoinJoins

Het betrof een strafrechtelijk onderzoek en een aantal vertrouwelijke documenten die hierbij gemoeid gingen. Naar verluidt wilden de Chinese agenten deze in handen krijgen en doorsluizen naar Huawei. Ze stuitten echter op een dubbelspion van de FBI.

Spionnen Guochun He en Zheng Wang wilden twee bitcoin betalingen doen. Deze steekpenningen waren in totaal $61.000 waard. Het betrof een transactie van $41.000 in BTC in november 2021. Later in oktober 2022 stuurden ze nog eens $20.000 aan bitcoin.

Volgens Elliptic gebruikten het tweetal de Wasabi Wallet om geldstromen te verduisteren. Met Wasabi kun je CoinJoins doen en zo de herkomst van een unspent transaction output (UTXO) uitwissen. Het is een bekende tool voor privacy-voorstanders.

Een CoinJoin is als het ware een manier waarbij je jouw euromunten in een pot gooit, om er hetzelfde bedrag (maar andere munten) weer uit te halen.

Geldstromen

In onderstaande grafiek is te zien hoe er betalingen van 1 bitcoin, 0,7 bitcoin en een minuscuul bedrag naar de dubbelagent zijn gestuurd. Die stuurde het vervolgens weer door naar een Amerikaanse cryptobeurs.

Chinese spionnen gebruikten bitcoin wallet Wasabi voor steekpenningen

Het interessante is dat dezelfde eigenschappen die bitcoin aantrekkelijk maken voor criminelen (zoals censuurresistentie, pseudonimiteit en het het internationale en digitale karakter) het ook voor inlichtingendiensten interessant schijnt te maken.

Je kunt je daarbij wel afvragen waar de scheidslijn van crimineel en niet-crimineel ligt.

Hoewel het een relatief laag bedrag betrof, schrijft de Amerikaanse functionaris Thomas Ryder dat de actie onderdeel is van een breder patroon. Volgens hem ondermijnt de Chinese regering op deze manier de internationale wetten en de rechten van het individu.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!