Chinese verkopers van fentanyl accepteren miljoenen dollars aan bitcoin en tether

Volgens analysebedrijf Elliptic gebruiken veel Chinese bedrijven die fentanyl verkopen voor bitcoin en tether als betaalmiddel.

Fentanyl met sats

Volgens de blockchaindetectives van Elliptic accepteert meer dan 90% van de ondervraagde Chinese fentanyl-ondernemingen cryptocurrency’s. Ze zouden maar liefst 90 leveranciers hebben gesproken.

Sommige van deze bedrijven leveren ook de “ingrediënten” om andere synthetische opioïden te maken, zoals amfetaminen en methamfetaminen. Het is sinds 2019 in China verboden, maar met cryptovaluta weet men toch nog zaken te doen buiten het surveillanceregime om. Het verbod was een gevolg van een hevige politieke discussie tussen China en de VS.

Fentanyl is een pijnstiller dat lijkt op morfine, maar het is 50 tot 100 keer sterker. Het is zelfs op veel darknet websites verboden, aldus Wired. In de Verenigde Staten is het doodsoorzaak nummer één onder jongvolwassenen. Chinese producenten verkopen ingrediënten voor deze drug (illegaal) aan “narco landen”.

Er is een enorme toename geweest van het aantal cryptotransacties via deze bedrijven. Er zou alleen al meer dan $27 miljoen aan cryptocurrency’s zijn verstuurd naar wallets die toebehoren aan leveranciers van chemische stoffen. Het aantal transacties is in een jaar met 450% gestegen.

Chinese verkopers van fentanyl accepteren miljoenen dollars aan bitcoin en tether

Met dit geld kunnen de fentanylprecursoren worden gekocht die nodig zijn om tablets te maken. Dit zou een totale waarde hebben van $54 miljard. Een precursor is een chemische stof die wordt gebruikt bij het maken van het eindproduct. Men noemt het ook wel de “voorloper” of uitgangsstof.

In totaal wordt bitcoin in 66% van de gevallen gebruikt, terwijl tether (USDT) via Tron bij 21% van de betalingen wordt gebruikt. Tether via Ethereem is met 13% minder populair.

Chinese verkopers van fentanyl accepteren miljoenen dollars aan bitcoin en tether

Elliptic kwam achter de betalingen en heeft cryptobeurzen geïnformeerd over specifieke wallet-adressen die hierbij betrokken zijn. Het doel is om de transparantie te vergroten en de cryptomarkt te beschermen tegen witwaszaken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad