Christine Lagarde (ECB): ‘Bitcoin is een speculatieve asset en heeft regels nodig’

Bitcoin is een speculatieve asset, zegt Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank tijdens een online event georganiseerd door persbureau Reuters.

‘Bitcoin is speculatief’

De centrale bankier liet niet héél veel los over bitcoin, maar ze noemt het aard van het beestje speculatief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze maakt een verband tussen bitcoin en ‘verwerpelijke activiteiten’, implicerend dat er met bitcoin wordt witgewassen. Daarom heeft de asset ‘regelgeving’ nodig.

Speculatie is ook een terugkerend narratief in de media. In de prijsontwikkeling van de cryptomunt zit zeker een aspect van ‘fomo’ (fear of missing out), het gevoel van de boot niet te willen missen.

Ook zijn er marktspelers die winst maken ten koste van andere marktspelers, maar dat gebeurt ook op andere financiële markten.

Dus of bitcoin een pure speculatieve asset is, valt te bezien. Een van de kenmerken van speculatie is namelijk dat bezitters van een bepaald goed deze op enig moment verkopen.

Bijzonder aan bitcoin is dat de groep van lange termijn houders groeit, ook wel ‘hodlers of last resort’ genoemd. Zij zien bitcoin en de eenheid satoshi steeds meer als een alternatief spaar – én betaalmiddel.

Een recent groot voorbeeld daarvan is het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy. Het miljardenbedrijf heeft inmiddels voor 70,470 BTC in kas. Dat is momenteel $2,4 miljard waard. Het bedrijf ziet niets in de dollar om mee te sparen, zij gebruiken daarom bitcoin als reserve potje voor hun bedrijf.

De markt bestaat dus echt niet alleen maar uit speculanten, er zijn ook partijen (bedrijven en individuen) die BTC gebruiken als oppotmiddel en niet om snel mee te handelen.

Lagarde roept ook op tot regulering. Nu hebben steeds meer lidstaten in de Europese Unie de richtlijn van AMLD5 al geïmplementeerd. Elke koper van bitcoin dient zich te identificeren. In Nederland gaat het zo ver dat je gebruikte bitcoin adressen zijn te koppelen aan je persoon, je moet die informatie namelijk delen met brokers en beurzen.

Digitale euro

In het gesprek benadrukt de topbankier nogmaals het belang van een digitale euro, uitgegeven door haar ECB. Ze heeft goede hoop dat deze binnen vijf jaar op de markt verschijnt.

Het is bekend dat de Europese Unie met nieuwe wet – en regelgeving bezig is voor zogenaamde stablecoins zoals Tether USDT. Minister van Financiën Wopke Hoekstra speelt daar ook een actieve rol in namens Nederland.

Daarnaast zijn lidstaten ook bezig met eigen varianten van de euro zoals Zweden en ook de DNB in ons land heeft die proefballon opgelaten.

Een van de kenmerken is een bankrekening bij de centrale bank, naast een bankrekening bij een commerciële bank. Dat moet het huidige geldstelsel ‘robuuster’ maken tegen economische en financiële crises, zo is de verwachting van beleidsmakers.

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld zonder tussenpersonen en is niet te verbieden door landen omdat de distributie via het internet en de blockchain gaat. Onder meer duizenden webshops wereldwijd maken gebruik van BTC als betaalmiddel.

Bitcoin is een neutraal, transparant en decentraal alternatief waar iedereen persoonlijk voor kan kiezen.

De bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.