Circle onthult nieuw risicomanagementmodel voor stablecoins

155 totale weergaven

Circle, de uitgever van de USDC stablecoin, heeft een nieuw framework voor risicobeheer voorgesteld dat speciaal is ontworpen voor stablecoins. Het framework, getiteld “Token Capital Adequacy Framework” (TCAF), is gericht op het aanpakken van de unieke risico’s waarmee digitale cash tokens te maken hebben en biedt een dynamischer en responsiever vereiste kapitaalreserve dan traditionele banknormen.

Circle stelt nieuw model voor stablecoins

Circle, het bedrijf achter de USDC stablecoin, heeft een baanbrekende whitepaper onthuld waarin een nieuw framework voor kapitaalbeheer wordt voorgesteld dat specifiek is toegesneden op stablecoins en andere digitale cash tokens.

Dit initiatief is gericht op het creëren van sterkere financiële vangnetten door het aanpakken van de unieke risico’s van deze digitale activa, die mogelijk niet volledig worden gedekt door traditionele bancaire regelgeving.

De whitepaper, getiteld “Risk-based Capital for Stable Value Tokens”, benadrukt de tekortkomingen van de bestaande Bazelse bankregelgeving wanneer deze wordt toegepast op de volatiele en snel evoluerende wereld van digitale activa.

Het voorstel van Circle introduceert het Token Capital Adequacy Framework (TCAF), een model dat is ontworpen om dynamisch reservekapitaalvereisten aan te passen op basis van voortdurende risicobeoordelingen, in plaats van te vertrouwen op vaste ratio’s.

Unieke risico’s in digitale activa aanpakken

Stablecoins zoals USDC hebben te maken met specifieke risico’s die traditionele banken niet hebben, zoals plotselinge dalingen in tokenwaarde, paniekaanvallen en technologische kwetsbaarheden binnen blockchainnetwerken. Het TCAF framework van Circle erkent deze uitdagingen door een flexibele en responsieve benadering van risicomanagement voor te stellen.

Dit model zou regelmatige stresstests en vragen aan deskundigen uit de sector omvatten om ervoor te zorgen dat kapitaalreserves de huidige risico-omgeving weerspiegelen.

In tegenstelling tot traditionele banken, waar kapitaaltoereikendheid gebaseerd is op vaste ratio’s, stelt Circle dat een dynamische aanpak nodig is voor stablecoins. Het TCAF zou rekening houden met factoren die specifiek zijn voor digitale activa, zoals blockchainprestaties en cyberbeveiligingsbedreigingen, en de kapitaalvereisten hierop aanpassen.

Een dynamische benadering

Een van de belangrijkste kenmerken van het TCAF is het aanpassingsvermogen. In tegenstelling tot de statische modellen die in het traditionele bankwezen worden gebruikt, zou het TCAF meer of minder intensieve kapitaalvereisten toestaan, afhankelijk van de heersende risico’s.

Deze flexibiliteit wordt gezien als cruciaal voor het handhaven van de stabiliteit en betrouwbaarheid van stablecoins, die opereren in een zeer volatiele marktomgeving.

Het voorstel van Circle is er ook op gericht om het risicobeheerproces te vereenvoudigen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het effectief blijft in verschillende jurisdicties.

Het doel is om een gestandaardiseerde aanpak te creëren die wereldwijd kan worden toegepast, wat helpt om risico’s te beperken en het vertrouwen in digitale financiële systemen te vergroten.

Samenvatting

Het door Circle voorgestelde framework betekent een belangrijke stap voorwaarts in de regulering en het risicomanagement van stablecoins. Door de unieke uitdagingen van deze digitale activa te erkennen en een dynamisch, risicogevoelig model voor te stellen, positioneert Circle zichzelf in de voorhoede van stablecoin innovatie en veiligheid.

De goedkeuring van het Token Capital Adequacy Framework zou een nieuwe standaard kunnen zijn voor de industrie en ervoor kunnen zorgen dat stablecoins zoals USDC veilig en betrouwbaar blijven in een steeds complexer wordend financieel landschap.

Nederlandse exchange met web3 wallet

OKX - trade meer dan 150 crypto’s

  • Nieuwe app in Nederland
  • Handel met andere traders
  • Verdien rente met crypto leningen
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....