Civiele zaken tegen SBF moeten wachten, rechter geeft prioriteit aan strafzaken

752 totale weergaven

Civiele zaken tegen Sam Bankman-Fried, de voormalige baas van FTX, kunnen worden uitgesteld tot na afloop van een strafzaak. Dat heeft een rechter maandag besloten.

FTX-zaak

De civiele zaak is door de Amerikaanse toezichthouders aangespannen. Het gaat iets anders dan bij een rechtszaak. Bij laatstgenoemde komt er een rechter aan te pas, bij een civiele zaak is er een jury.

Damian Williams, de procureur van het zuidelijke district van New York, diende vorige week een motie in om de civiele procedure uit te stellen totdat de zaak van het ministerie van Justitie tegen de voormalige CEO is afgerond.

Bankman-Fried wordt geconfronteerd met strafrechtelijke vervolging. Hij heeft een aantal beschuldigingen aan zijn broek hangen, waaronder het oplichten van klanten en het overtreden van financieringswetten.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) beschuldigt hem ook in civiele aanklachten wegens fraude. De bedrijven van Bankman-Fried, onder andere FTX en Alameda Research, maakten een verlies van meer dan $8 miljard. Dit kwam op het bordje van klanten te liggen, omdat er met de deposito’s was gesjoemeld.

SEC en CFTC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft soortgelijke aanklachten ingediend. Het nieuws van vandaag is dus dat beide zaken, van zowel de CFTC als ook van de SEC, worden uitgesteld tot de strafzaak is afgerond.

FTX viel in november om, nadat Binance het eerste dominosteentje omgooide toen het een heleboel FTT-tokens verkocht. Inmiddels verkeert FTX in een faillissementsprocedure.

Er lopen overigens nog enorm veel dingen rondom FTX. Zo wil de beurs de politieke donaties terugkrijgen, terwijl het bedrijf waar het de bankrekeningen kreeg nu ook onderzocht wordt. Men vraagt zich af of Silvergate de malaise had kunnen voorkomen, door geldstromen tussen Alameda en FTX op te merken en aan de bel te trekken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX