Silvergate onderzocht voor laksheid met FTX-rekeningen

Aanklagers van de fraudetak van het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoeken de link die Silvergate Capital Corp had met met de gevallen cryptoreuzen FTX en Alameda Research.

Onderzoek naar bankdiensten

Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de diensten die Silvergate leverde aan de bedrijven van Sam Bankman-Fried, zo meldt Bloomberg. Het zou gaan om de verstrekte bankrekeningen.

De cryptovriendelijke bank wordt overigens (nog) niet niet beschuldigd van wangedrag. Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase. Er kan ook voor worden gekomen om geen aanklacht in te dienen zodra meer details duidelijk worden.

Zowel vertegenwoordigers van Silvergate als van het ministerie van Justitie geven geen commentaar. De aandelen van Silvergate daalden wel plots met 20%.

De bank was een van de geldschieters die het hardst werd getroffen door de plotselinge implosie van FTX afgelopen november. De bank rapporteerde afgelopen kwartaal een verlies van $1 miljard en ontsloeg 40% van haar personeel.

Vragen, vragen, vragen

Nu de meeste druk van de ketel is, rijzen er vragen op. Wat wisten banken en tussenpersonen die met de bedrijven van Bankman-Fried werkten over de gang van zaken? Volgens Amerikaanse functionarissen was de bedrijfsvoering een jarenlang plan en dus zouden de misstanden al zichtbaar moeten zijn geweest.

Volgens Silvergate opende Alameda in 2018 een rekening bij de bank. Dat was dus nog voordat FTX werd opgericht. Vervolgens is er veel geld heen en weer gesluisd van de cryptobeurs naar het trading firma.

De bank heeft due diligence uitgevoerd bij de bedrijven tijdens het onboarding-proces en deden ook aan voortdurende monitoring. Toch ging het ergens mis. Goed mis.

Senators stuurden afgelopen maandag een brief naar Silvergate met de vraag wat ze al eerder wist over het vermeende misbruik van klantgelden door FTX. Ze vonden de eerdere antwoorden over dit onderwerp “ontwijkend en onvolledig”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX