CME legt Bitcoin (BTC) handel stil vanwege future gap van $3000

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft haar handel in bitcoin futures tijdelijk moeten stilleggen. Reden is de enorme future gap van $3.000 die tijdens het afgelopen kerstweekend is ontstaan.

Future gap

Wat zijn futures ook alweer? Het is een contract, waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te verkopen. Het hele spel is: gaat de koers dalen of stijgen in de toekomst?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor bijvoorbeeld een miner kan een future handig zijn. Ze kunnen hun gedolven BTC ‘vastklikken’ op een bepaalde prijs in een contract zodra ze een koersdaling verwachten. Zo beperken ze het risico (een ‘hedge) tegen een koersschommeling.

Maar handel in futures door CME (en ook Bakkt) is gebonden aan kantoortijden, terwijl de handel op de spotmarkten 24/7 doordraait.

Vanwege Kerst sloot de futureshandel afgelopen donderdag 24 december, terwijl we op de spotmarkten veel prijsactie gezien hebben. De prijs schoot bijna naar $28.000 dit weekend.

Het gevolg is een prijsverschil tussen de CME futures en de spotprijs van maar liefst $3.000. CME moest dus een noodgreep toepassen omdat de opening van de future handel (zondag 17.30 UTC) leidde tot relatief veel volatiliteit.

‘Playing the gap’

Wat betekent dit nu voor de markt? Uit eerder (inmiddels verwijderd) onderzoek blijkt dat in de helft van de gevallen een gap binnen 24 uur is gevuld. Van de overige helft van de gevallen is 32% binnen één week gevuld.

Concluderend: 82% van de gaps is binnen één week gedicht, en in 95% van de gevallen op enig moment. Maar in 5% van de gevallen dus nooit.

Deze keer gaat het om een historisch groot gapend gat, dat de uitdaging om deze te vullen nog groter is.

Wie heeft er belang bij om het te vullen? Een van denkrichtingen is dat ‘whales’ de spotprijs omlaag manipuleren om zo winst te kunnen maken met futures (en de gemiste levels te raken). Dat wordt ook wel playing the gap genoemd onder professionele handelaren.

Maar een sluitende theorie is er momenteel niet. Ook omdat de markt in 2020 vooral gedreven is door spot handel. Zo heeft bijvoorbeeld MicroStrategy ruim 1,1 miljard dollar aan bitcoin via een broker van Coinbase.

Markt in 2020

In 2020 is het handelsvolume bij CME in Chicago fors toegenomen. Tijdens de vorige bull run in 2017 waren ze na CBOE de tweede gerenommeerde partij in Amerika die dit product aanbod.

CBOE haakte gedurende de bearmarkt in 2018 af, maar CME zette met succes door.

Inmiddels is de markt van derivaten dichtbevolkt met nieuwe namen zoals Binance en FTX. Dat komt ook omdat de vraag naar derivaten vanuit professionele partijen en miljonairs alleen maar is toegenomen.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...