Coin Highlight #10 – Tezos harkte 232 miljoen dollar binnen en wil nu de allerslimste blockchain maken
Door Pim Piepers - Tezos (XTZ) is een nieuwe proof of stake coin met smart contracts. Tezos is voer voor de echte cryptodemocraat, die digitale democratie naar een hoger niveau wil brengen. Ook liefhebbers van kunstmatige intelligentie en machine learning gaan zich aangesproken voelen, want Tezos is zelfwerkend en - regulerend tot in de puntjes. Op het eerste oog doen ze niet veel bijzonders: Tezos ondersteund smart contracts en biedt een platform voor gedecentraliseerde applicaties. De manier waarop is hoe ze zich onderscheiden.
De 6 componenten van Tezos als levend digitaal organisme
Tezos bestaat uit zes componenten (natuurlijk, waarom veranderen we niet gelijk de hele wereld...) en pakt het dus groots aan:
Genesys is Skynet!
In de film "Terminator 5: Genesys", is het personage Genesys eerst een soort uitgebreide Facebook of Google. Een meganetwerk van gebruikers die samenkomt in de digitale wereld. Op de achtergrond doemt een duister scenario op: Genesys wordt compleet zelfstandig en doet er alles voor om te overleven. Tezos, of het idee van Tezos, lijkt hier wel op. Wat als zo'n systeem echt zo slim gaat worden dat het zichzelf kan onderhouden en afspraken met zichzelf maakt en zichzelf kan uitbetalen? Nu is Tezos wél zo ontworpen dat er een delegatiemodel in zit. Maar misschien wil iemand dat wel weer weg automatiseren over een paar jaar...
Daar hebben ze bij Tezos iets op gevonden: BAKING. Ofwel, 'bakken', en zo omschrijven ze het publiceren en ondertekenen van nieuwe blokken voor de blockchain bij Tezos. Dus je kan een 'baker' worden: en dan werk je mee aan het valideren van transacties waarvoor je betaald wordt. Baking, mining, what's in a name!?
BETANET & Team: eerst geen goede start, nu wel wat live
Tezos laat er geen gras over groeien en heeft al een Bètanet uitgerold. Dat is een goed teken, want dat vereist mankracht en geld en dat ze dus iets hebben draaien. De Tezos community is redelijk actief en bevindt zich op superhippe social platforms Riot, op het oer-Hollandse Gitlab, Medium en op inmiddels bejaard paard en oude unicorn Twitter. Ze houden een Bug Bounty, waar je uitgenodigd wordt om vooral veel problemen die verbeterd moeten worden kunt aan dragen. Hackers mogen dus bugs gaan zoeken om ze aan te kaarten en daar voor worden ze betaald.
Uitlegvideo
Op de website zelf verstoppen ze zich, wat te begrijpen is als je een decentraal en zichzelf rooiend systeem aan het bouwen bent. Echter op ICO-vergelijkingssite Icobench zijn echte mensen van vlees en bloed aangetroffen en verkeren naar het lijkt in gezonde . Tussen al het gerei vinden we daar ook een mooie uitlegvideo:
In dit interessante artikel wordt uit de doeken gedaan hoe het team (de vroege oprichters) door middel van slechte communicatie en onhandig geregel na hun monsterlijke ICO zichzelf knullig presenteerden. Zo zouden investeerders ineens niet zeker zijn van het ontvangen van hun tokens, omdat het een 'niet terug opvorderbare donatie' zou betreffen. Eén van de vroege betrokkenen en developer Arthur Breitman zou niet integer zijn en de (vroege) originele code van Tezos via slinkse wijze eigen hebben gemaakt. Ook was hij in dienst geweest bij centrale bank Morgan Stanley. Dit gaf een mix van geruchten en gedachten wat niet positief was voor de koers en het idee van Tezos. Zeker na de ICO hebben ze daar nog steeds veel last van, want ze verdwenen een beetje op de achtergrond. Nadat Arthur beboet werd voor 20.000 dollar en uit zijn functie als broker werd ontheven tot 2020, doet het nu overkomen dat Arthur Breitman zijn vrouw Kathleen Breitman, de huidige CEO, voor zijn karretje heeft gespannen zodat hij zelf uit de wind blijft... Dat hoeft natuurlijk niet per se nadelig te zijn.
Koers Tezos
Desalniettemin gaat het project door en als we objectief naar het project kijken, is het nog steeds erg ambitieus... maar ze staan gelukkig niet stil.
Komt het wel goed?
Er zit ruim 827 miljoen dollar aan kapitaal in dit project, dus aan geld geen gebrek. Ook schijnt het aantal 'bakers' toe te nemen en hebben ze naar verluid een sterk netwerk. Ook bouwt men rustig door aan het zichzelf verbeterend concept. Dat idee blijft wel hangen, dat moet haast wel potentie hebben in een decentrale wereld. De website is zeer minimalistisch en nodigt uit tot bijdragen. Iedereen kan zich aanmelden om bij te dragen aan het digitale organisme. Een zwak punt zou kunnen zijn dat het (weer) een ERC20 token is, en het gaat niet bijzonder goed met Ethereum, qua prijs. Ook ligt Ethereum al een tijdje onder vuur omdat het te langzaam en te overbelast is. Als Tezos zich kan ontworstelen aan hun initiële gestruikel, ogen de ambitieuze doelen die ze gesteld hebben nog best interessant ook. Dan moeten ze wel met iets concreets en tastbaars gaan komen binnenkort. Omdat de technologie onlangs is geïntroduceerd, is er veel ruimte voor zowel ontwikkeling als bijdragen van de gemeenschap. Met de tijd en de juiste deelname wordt het hopelijk snel veel beter... Als we kijken naar andere coins die ook mega ambitieus zijn (bijv ZRX) en ook voornamelijk gericht zijn op ontwikkelaars en toch flink in prijs stijgt, is het niet ondenkbaar dat ook Tezos opgepikt wordt door een grote partij of simpelweg groeit vanuit de basis van hun bestaande community.
Meer Pim Piepers? Lees het hier!
Over Pim Piepers
Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.
Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.
Cryptocursus.com
CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.
Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.
Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.
Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.
Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.
Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…
Inschrijven nieuwsbrief