Coin Highlight #3: Cardano: het internet van blockchains

575 totale weergaven
|

Door Pim Piepers - Cardano (ADA) is een gedecentraliseerd platform dat complexe programmeerbare overdrachten van waarde op een veilige en schaalbare manier mogelijk maakt. Deze munt is wat dat betreft niet per se gericht op iedere Jan met pet of kruidenier op de hoek van de straat. Cardano is ingewikkeld en niet voor de faint of heart, zullen we maar zeggen.

Neemt niet weg dat het een indrukwekkend project is waar in te geloven valt... mits je er trek in hebt alle ins,- en outs te leren kennen. Waarom is dat zo?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Derde generatie blockchain

Zoals Bitcoin en Ethereum bepaalde doelen voor ogen hebben, heeft Cardano dat ook, en vindt zichzelf tot de derde generatie blockchainoplossingen horen. 'Derde?' Hoor ik u denken, 'terwijl het nog niet eens echt een ding is, dat blockchain en zo'. Zit wat in. Echter, voor developers, vroege fanatiekelingen en eigenlijk ook steeds meer mensen die niet zo technisch zijn, is de blockchain een doorgaand, ontwikkelend proces. Iedere stap die volgt wordt nauwkeurig gevolgd... en gekocht.

Met de eerste generatie bedoelen we dan Bitcoin, het digitale goud, gevolgd door tweede generatie-kind Ethereum ofwel het slimme contract. Beiden kampen met schaalproblemen, wat wil zeggen dat hoe meer gebruikers er komen, hoe moeilijker het wordt ze allemaal te bedienen. En dat moet ook! Want problemen die je niet tegen komt, hoef je ook niet op te lossen... Sommige problemen van Bitcoin en Ethereum lijken nu nog oplosbaar binnen het huidige systeem. Maar als we Cardano moeten geloven, dan zijn zij generatie 3: die de eerder genoemde schaalproblemen niet heeft. Dat zal nog moeten blijken natuurlijk...

Duizend vliegen in één klap

Nou ja, duizend? Cardano ziet zichzelf als een internet van blockchains, eentje die tussen alle andere blockchains kan opereren. Dus Cardano begrijpt niet alleen hoe andere coins werken, ze fungeren ook als brug en dat doen ze dan ook nog eens met slimme contracten. Ze hebben als missie gesteld de volgende drie kernproblemen die generatie één en generatie twee blockchains hebben:

Ze willen het zelf 'interoperabiliteit' noemen. Het komt er op neer dat diverse munten diverse talen spreken. Het kan moeilijk zijn om op grote schaal coins in te wisselen voor elkaar. Toenemende fee-kosten, lange wisseltijden en overbelaste netwerken zijn hier gevolgen van. Hoe meer soorten crypto's, hoe lastiger het wordt. Bovendien is het merendeel van de bevolking nog niet bekend met crypto maar wel met de bank. En een bank of regering is ook niet per se blij met crypto, dus wil Cardano die zorg weg nemen door één blockchain te hebben die alle talen spreekt.

Banken en overheden willen graag weten wie welke transactie doet. Cardano biedt dus in tegenstelling tot zgn. privacy coins wel de mogelijkheid om open kaart te spelen, als je dat wil. Het blijft een lastig huwelijk, banken en crypto, echter crypto is een geest uit de fles, dan kan je maar beter een oplossing hebben die voor nu werkt. Niet waar?

Problemen met schaalbaarheid hebben altijd te maken met het aantal transacties per seconde, de bandbreedte en de opslagcapaciteit. Simpel uitgelegd: Hoe groter het grootboek wat bijgehouden moet worden, hoe meer ruimte op harde schijven en hoe sneller het internet moet zijn om het bij te kunnen houden zonder vertragingen. Cardano heeft hiervoor het zogeheten Ouroboros systeem ontwikkeld, dat is eigenlijk de blockchain zelf maar dan met proof of stake mining. Het houdt niet op met de kruisbestuivingen in crypto land.

Ouroboros is dus zelf ook een slim contract wat heel Cardano beheert! En aan Cardano/Ouroboros wordt continue gesleuteld door een zichzelf bekostigend leger van ontwikkelaars, miners (dat zijn gekozen deelnemers die slot leaders genoemd worden) en deelnemers aan het netwerk. Die slot leaders mogen een bepaalde tijd (genaamd Epoch, een tijdslijn) minen en als hun tijd voorbij is mogen anderen weer mee doen. Dit maakt dat iedere keer als er een nieuwe slot leader wordt aangesteld de techniek ook weer geüpdatet is met alle voordelen van dien.

Iedere blockchain moet zo gemaakt worden dat hij het einde der tijden kan halen. Dat kan alleen als er constant aan gewerkt wordt. Oorspronkelijk is het een kwestie van geld. Als er niet meer in geïnvesteerd wordt, is het feest zo afgelopen. Ook bij deze coin, zoals meerdere, gebruikt men een treasury systeem. Een treasury is een wallet die gekoppeld is aan het ontwikkelteam. Zoals bij Bitcoin, kan de community ook verbetervoorstellen doen. De treasury bepaalt aan de hand van een stemkastje welk verbetervoorstel wint, dan wordt daar door de ontwikkelaars aan gewerkt, en zij krijgen daarvoor dan ook betaald uit de treasury. De treasury is ook een slim contract, en zo knoopt Cardano zichzelf knap in elkaar.

En dan zijn er nog drie organisaties...

Om het geheel overzichtelijk te houden -ahem- is wat we kennen als een 'team' vervangen door drie onafhankelijke maar wel intensief samenwerkende organisaties.

Zo zie je maar weer, geen blockchain project is hetzelfde. Als je er een beetje over nadenkt is dit ook weer prima opgesteld om de risico's in de brede zin te beperken waarbij je toch een gezond verdienmodel hebt.

Cardano: Kind van Ethereum, achterkleinkind van Bitcoin

Als achterkleinkind van Bitcoin wordt Cardano uitgedaagd om de grote ambities van het achterliggende team waar te kunnen maken.

Cardano moet een enorme overbrugging gaan maken: het moet alle prominente schaalproblemen van Bitcoin en Ethereum uit de weg helpen, het moet het opnemen tegen veel meer andere ontwikkelende partijen, heeft last van prijsdruk door de algehele markt, lijkt nog veel op de naam van de founders te leunen en is over het algemeen geen eenvoudig te bevatten munt door al die ambities en techniek. De roadmap van Cardano is een aparte website en is wat veel te om te behappen, wel interessant als je en dag niks te doen hebt. :)

Op CoinGecko begint men de koers te meten ergens in november 2017. Dat was een goede tijd voor Cardano, want iedereen was high on crack in de warme cryptoherfst van 2017. Een betere start konden ze zich niet wensen, ze werden meteen meegesleept naar ongekende hoogte to wel $1.18, bijzonder snelle waardestijging in zo'n korte tijd.

Toch kabbelt Cardano prima door 2018 heen met mooie stijgingen, wat mij opvalt is dat ze meestal een stille kracht lijken op de achtergrond die gestaag groeit. Over de Deadalus Cardano wallet is vooral veel goeds te vinden. Verder zijn er geen schokkende nieuwtjes of grove schandalen te bemerken, dat werkt waarschijnlijk wel in hun voordeel.

Coin Highlight #3: Cardano: het internet van blockchains
Prijsverloop Cardano (ADA) 2017/2018

Vorig jaar ging het nog los op internet, Cardano was de nieuwe Ethereum. Want lost al de problemen op van zijn voorgangers. Omdat de waslijst uitdagingen voorlopig nog niet klaar zijn, is Cardano momenteel in ieder geval interessant genoeg om te volgen. Twee ex-Ethereum bazen en al snel een hoge marktkapitalisatie en een trouwe community zijn ook in het voordeel van ADA.

Het is echter wel de vraag of ze kunnen voldoen aan alle hoge eisen die ze zichzelf hebben gesteld...

Cardano min of meer in gewone mensentaal:

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Dinsdagavond 10 juli organiseert Pim een gratis crypto start-up avond.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Lees meer over:
ADACardano

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...