Coinbase betaalt $100 miljoen in schikking met toezichthouders

Coinbase is $100 miljoen armer. De Amerikaanse cryptobeurs schikt in een zaak rondom hun compliance-afdeling. Toezichthouders in New York vonden de achterstand met minstens 100.000 'potentieel verdachte transacties' te gortig.

De New York State Department of Financial Services (NYFDS) en Coinbase gingen akkoord met een schikkingsvoorstel van $100 miljoen. Dit bedrag bestaat uit een boete van $50 miljoen, De andere $50 miljoen is bedoeld voor het compliance programma van Coinbase.

Toezichthouders wereldwijd eisen van financiële instellingen (dus ook cryptobeurzen) dat zij verdachte transactie melden.bij de lokale autoriteiten. Per jurisdictie gelden daar vaak andere regels voor. In New York heeft men met de BitLicense een van de strengste regelpakketten in de industrie.

Volgens de NYFDS waren er al problemen sinds 2018. De problemen waren bekend, en er werd aan gewerkt. Maar volgens de toezichthouders ging het verbeteren niet snel genoeg.

Zo vond de NYFDS dat klanten van Coinbase te makkelijk een account konden maken. Er werden te weinig achtergrondchecks gedaan. Onder de verschillende anti-witwasregels is dit echter wel nodig.

Paul Grewal deelt op Twitter zijn reactie. Hij lijkt blij met de uitkomst.

Coinbase is net als veel bedrijven in de industrie publiekelijk altijd erg duidelijk: ze willen meewerken met de regels rondom identificatie van klanten. Tegelijkertijd zijn die regels regelmatig anders of streng(er) dan een aantal jaar geleden.

Het is onrustig rondom Coinbase. De algemene trend in de aandelenmarkt in combinatie met een negatief sentiment in de cryptomarkt zorgen onder andere voor lage aandelenkoersen. Het aandeel COIN stond 90% lager dan de recordprijs.

Lees meer over:
AmerikaCoinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...