Coinbase en Fidelity steken geld in Bitcoin start-up Casa, dat $4 miljoen aantrekt

Bitcoin start-up Casa heeft $4 miljoen dollar aan extra durfkapitaal opgehaald bij onder meer Coinbase en Fidelity. Goed nieuws dus voor deze specialist in het veilig bewaren van de private keys.

Casa haalt 4 miljoen dollar op

Naast deze twee klinkende namen hebben er nog een hele reeks aan geldschieters zich bij de financieringsronde aangesloten, zo meldt Coindesk. Het gaat om minder bekende namen zoals Avon Ventures, Tioga Capital, Castle Island, Cadenza, Champion Hill, Compound VC, Precursor en Lerer Hippeau en Coinbase Ventures.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Casa zegt het geld te gebruiken om hun multi signature oplossing bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Ze noemen zichzelf een bouwer van private key management software.

Volgens Chief Technology Officer Nick Neuman neemt de populariteit in 2020 al toe. In het jaar dat de Bitcoin prijs met 300% steeg, nam ook het aantal klanten van Casa met 325% toe. Ook de bruto omzet steeg met 300%.

Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft tot nu toe 7,8 miljoen dollar aan gelden opgehaald.

Private keys

Bitcoin maakt gebruik van asymmetrische
cryptografie, wat ook wel “public-key cryptography” is te noemen. Een private key hoort bij een public key, een onlosmakelijk cryptografisch koppel. De cryptografie zorgt er echter voor dat het
een eenrichtingsweg is. Als je de private key hebt, kun je wel de
publieke sleutel achterhalen. Maar als je alleen de publieke sleutel
kent, is die link naar de private key niet te maken.

De geheime sleutel zit ook in je bitcoin wallet en ondertekent daarmee de transacties. Een wallet bewaart dus niet ‘de bitcoin’, maar enkel de
geheime sleutel.

Bij een custodian zoals een broker of beurs bewaart die derde partij de private key voor je, maar met bitcoin kun je dat beheer naar je toe trekken. Maar zodra de bitcoin flink stijgt is zelfbeheer niet aan iedereen besteedt. Sommige bitcoiners vinden het prettig om een derde partij zoals Casa te betrekken bij het bewaren van de private keys.

Een verschil bij bitcoin is dat je altijd weer de keuze hebt om het beheer weer voor 100% in eigen handen te nemen. Dat is een verschil met het huidige geldstelsel waarbij banken de volledige zeggenschap hebben over je geld.

Casa is een partij die zich sterk maakt voor self-custody, het zelf beheren van de private keys. Dat kan bijvoorbeeld door middel van multi-signatures. Zo is er een multi signature constructie op te zetten waarbij Casa één van de drie vertrouwenspersonen is die met de private keys een transactie kan ondertekenen.

Daarmee verklein je het risico dat zodra één iemand zijn private keys (seeds) verliest, direct ook de bitcoin weg zijn. Want in deze constructie hebben nog altijd persoon 2 en Casa de seeds in handen.

FinCen

Casa is dus gespecialiseerd in self-custody wallets, maar de autoriteiten in thuisland Amerika hebben daar hun pijlen op gericht, het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) in het bijzonder.

Dit onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een aantal extra regels voorgesteld voor deze specifieke wallets, waarop vanuit de bitcoin industrie veel kritiek is.

In het voorstel staat dat onder meer dat ze “de naam en het fysieke adres van elke tegenpartij van een transactie van de klant van de financiële instelling identificeren. (…) En ook alle andere informatie die bij de transactie, de rekeningen en de betrokken partijen horen.”

Het gaat om een wetsvoorstel en is nog niet bij wet beklonken.

Volgens Neuman toont deze kapitaalronde dat er in de sector “veel vertrouwen” is in deze technologie.

“De filosofie van self-custody is belangrijk omdat mensen echt eigenaar kunnen zijn van hun geld cq. bitcoin.”

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...