Coinbase gaat naar de beurs: hoeveel is het Bitcoin bedrijf waard?

De bitcoin markt maakt zich op voor de beursgang van Coinbase. De Amerikaanse handelsplaats gaat op 14 april naar de beurs. Maar hoeveel is het bedrijf waard?

Opkomst van Coinbase

Coinbase is gestart en 2012 en is sinds die tijd uitgegroeid tot een van de machtigste en grootste bitcoin bedrijven in de industrie. Het is inmiddels veel meer dan alleen en bitcoinbedrijf. Ze leveren diensten aan overheidsorganisaties, regelen grote aankopen van bitcoin (van bijvoorbeeld Tesla) en draaien een miljardenomzet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bedrijf heeft veel voor- en tegenstanders. In de wereld van bitcoin krijgt het bedrijf veel kritiek voor hun rol in de wereld van altcoins bijvoorbeeld, terwijl ook uit de traditionele hoek vragen komen.

Ondanks de twijfels en mogelijke terechte kritieken is directeur Brian Armstrong met ‘zijn’ Coinbase inmiddels een grote speler in de industrie. En daar hoort de eerste grote beursgang voor een bitcoinhandelsplaats in de VS bij. .

Van $19 miljard tot $230 miljard

Net als bij bitcoin zelf is het moeilijk in te schatten hoeveel een aandeel in Coinbase waard kan worden (of waard is). De voorspellingen lopen flink uiteen.

Het investeringsonderzoekbureau New Constructs schat de echte waarde van de beurs op $18,9 miljard. Aan de andere kant van het spectrum zit Delphi Digital, zij schatten Coinbase op een waarde van $160 miljard tot wel $230 miljard. Dat meldt Coindesk.

Het aandeel met de ticker ‘COIN’ wordt genoteerd aan de techbeurs NASDAQ. Het is een mooie test om te kijken hoeveel interesse er nu daadwerkelijk is in aandelen in een van de grootste bitcoinbedrijven.

De beursgang komt op een goed moment: de interesse in BTC groeit gestaag, maar niet alle partijen zijn al in staat om zelf bitcoin te kopen. Als partijen opzoek zijn naar alternatieve investeringen voor blootstelling in deze groeiende industrie dan is COIN een serieuze optie.

Bitcoin- en derivatenbeurs FTX speelt in op de beursgang van hun ‘concurrent’. Handelaren kunnen op het platform speculeren op de toekomstig prijs Op het moment van schrijven wordt er gespeculeerd op een prijs rond de $500 per aandeel. Dat komt neer op ruim $100 miljard voor het bedrijf.

Coinbase aandeel

Delphi Digital waarschuwt voor de volatiliteit van een aandeel in Coinbase. De bitcoinmarkt is booming, maar het is ook bekend dat er regelmatig (lange) periodes van diepe prijsdalingen kunnen komen. Dat kan invloed hebben op de interesse in Coinbase als handelsplatform.

Een aantal statistieken van Coinbase: geverifieerde gebruikers groeide in 2018-2019 met 23%, in 2019-2020 was dat 34%. Eind vorig jaar rapporteerde de beurs 43 miljoen gebruikers. Volgens Delphi ligt dat aantal nu rond 56 miljoen. Een flinke groei dus.

De onderzoekers noemen doorzettende groei als belangrijke voorwaarde voor COIN om het goed te doen. De aandelenmarkt is echter op hol geslagen, niet alleen de winst of het groeiende klantenbestand kunnen zorgen voor een stijging in waarde.

Coinbase is net als iedereen in de industrie afhankelijk van de markt. Toch voorziet Delphi Digital een marktwaarde van minstens $160 miljard voor zich. Ter vergelijking: de aandelen van bank Goldman Sachs zijn bij elkaar ruim $112 miljard waard.

New Constructs voorziet een grote tegenvaller. Zij denken dat Coinbase geen kans heeft om aan de verwachtingen te voldoen, ze noemen een valuatie van $100 miljard belachelijk.

Onder andere de groeiende concurrentie wordt genoemd als mogelijk probleem. Ze voorzien een scenario waarin het bedrijf langzaam marktaandeel verliest aan een steeds grotere markt. Ze verwachten daarnaast dat de winstmarges verder zullen dalen, ook dat is dan vooral vanwege de concurrentie.

Beurzen als Kraken, Binance en Gemini worden aangewezen als grote concurrenten. Om markt af te pakken zullen zij met lagere of zelfs geen handelskosten de strijd aan moeten gaan.

Lees meer over:
Coinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...