Coinbase insiders dumpen kort na beursnotering voor $5 miljard aan aandelen

Deze week stond op de beurs en zelfs in bitcoin-land grotendeels in het teken van de beursnotering van Coinbase. Nu blijkt dat meerdere vroege investeerders en zelfs bestuurders enorme hoeveelheden aandelen hebben gedumpt.

Hoewel de rapporten laten zien dat insiders voor bijna $5 miljard van hun aandelen hebben verkocht, moet er meteen bij gezegd worden dat het gaat om een relatief klein deel van hun persoonlijke positie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CEO Brian Armstrong verkoopt voor $291 miljoen aan Coinbase aandelen

Oprichter en CEO Brian Armstrong verkocht in de eerste week van de beursnotering van Coinbase 749.999 aandelen in drie transacties tegen verschillende koersen. Hiermee haalde hij een totaal van meer dan $291 miljoen op.

Daar moet meteen bij gezegd worden dat Armstrong in totaal meer dan 36 miljoen aandelen heeft en dat hij dus ongeveer 2% van zijn totale positie heeft verkocht.

Het is voor aandeelhouders natuurlijk nooit fijn om te zien dat de kapitein van het schip zijn aandelen dumpt, maar het is nu eenmaal zijn bezit en Armstrong heeft lang niet alles verkocht.

Ook CFO Alesia Haas verkocht 255.500 aandelen tegen een koers van $388,73 per aandeel. Volgens de data van Capital Market Laboratories heeft zij echter nog veel opties in bezit.

Direct listing betekent dat iemand moest verkopen

De beursnotering van Coinbase was geen conventionele in de zin dat er nieuwe aandelen voor werden uitgegeven. Het ging om een zogenaamde directe notering, wat betekent dat alleen bestaande aandelen beschikbaar werden voor de handel.

Om de handel te starten moest er dus wel vanuit de portemonnee van bestaande aandeelhouders verkocht worden. Het is in deze tijd eenvoudig om overal een schandaal van te maken, maar het echte verhaal ligt zoals altijd een stuk genuanceerder.

Voor de gewone sterveling blijft het echter ongelooflijk om te zien dat een Brian Armstrong voor bijna $300 miljoen van zijn aandelen verkoopt. Het zijn bedragen die bijna surrealistisch lijken, wat de overtrokken reactie op social media enigszins verklaart.

Lees meer over:
Coinbasedump

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....