Coinbase komt met surveillance naar Europa

Coinbase rolt hun anti-witwasdienst ook uit in Europa. Travel Rule Universal Solution Technology (TRUST) heeft nu 67 aangesloten bedrijven. Dat meldt Coindesk.

De groep is officieel bedoeld om witwassen tegen te gaan. In de praktijk is het ook vooral het in de gaten houden van iedereen. TRUST is een groep van bekende namen. Denk aan BitGo, Gemini, Kraken en Fidelity.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2019 kwam het Financial Action Task Force (FATF) met een aantal strenge aanraders voor bedrijven die diensten verlenen in de industrie. Denk daarbij aan cryptobeurzen, brokers, trading desks en ook custodians. Om daar aan te voldoen slaan verschillende bedrijven de handen ineen.

De groep heeft nu ook leden in Europa. Sascha Rangoonwala, hoofd van de Duitse tak van Coinbase, geeft aan dat het consortium leden heeft in onder andere Zwitserland, Ierland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en… Nederland.

“Het uitbreiden van TRUST naar Europa is een belangrijke mijlpaal in de reis van Coinbase om de wereldwijde industriestandaard oplossing voor naleving van reisregels te worden. Onze snelle groei is het resultaat van het vermogen van TRUST om zich aan te passen aan de Travel Rule-vereisten van verschillende rechtsgebieden, terwijl het ook prioriteit geeft aan de privacy en veiligheid van de klant”, zegt Rangoonwala.

Travel rule

De travel rule is een verplichting voor betalingsdienstaanbieders. De eis is simpel, maar ingrijpend: er moet informatie van de verzender en ontvanger worden verzamelde.

Mocht iemand daar om vragen (bijvoorbeeld de Financial Intelligence Units) moeten deze gegevens worden gedeeld. Kun of doe je dat niet, ben je vaak strafbaar als dienstverlener.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...