Functionaris VN: ‘Terroristen gebruiken cryptovaluta voor gruweldaden’

Terroristen gebruiken volgens de de Verenigde Naties, jawel, bitcoin. Dat stelt Svetlana Martynova. Zij is Coördinator Countering Financing of Terrorism bij de internationale organisatie.

Misdaadfinanciering

Terroristische groeperingen die zijn uitgesloten van het “formele financiële systeem” gebruiken cryptovaluta om hun gruwelijke activiteiten te financieren, aldus Martynova.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Contant geld en betaalsysteem hawala zijn volgens de functionaris de “meest populaire methoden voor terrorismefinanciering”. De meer “geavanceerde terreurorganisaties” richten zich volgens haar op cryptovaluta.

Er was afgelopen week een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties in New Delhi en Mumbai. Het Counter Terrorism Committee (CTC) sprak over gericht was op de bestrijding van het gebruik van “nieuwe en opkomende technologieën” voor terroristische doeleinden.

“We weten dat terroristen zich aanpassen aan de evolutie van de omstandigheden om hen heen en naarmate de technologieën evolueren ze passen zich ook aan.”

Daaronder valt dus cryptovaluta; bitcoin en altcoins.

“Als ze worden uitgesloten van het formele financiële systeem en ze willen anoniem iets kopen of erin investeren, en ze worden daarvoor steeds meer gevorderd, dan maken ze waarschijnlijk misbruik van cryptocurrency’s.”

Mes snijdt aan twee kanten

Secretaris generaal Antonio Guterres voegt er aan toe dat deze opkomende technologieën een “ongeëvenaard potentieel hebben om de menselijke omstandigheden overal te verbeteren”. Maar het mes snijdt aan twee kanten:

“Terroristen en anderen die hatelijke ideologieën uiten, misbruiken nieuwe en opkomende technologieën om desinformatie te verspreiden, onenigheid aan te wakkeren, mensen te rekruteren en te radicaliseren; en ze kunnen middelen mobiliseren en aanvallen uitvoeren.”

Daarom moet de VN dit probleem op internationaal niveau aanpakken, aldus Martynova. De grootste uitdaging is volgens haar om landen op een lijn te krijgen met hun regelgeving. Ze verwijst wel naar de duidelijke normen die door de Financial Action Task Force (FATF) zijn opgesteld.

Deze FATF heeft een opvallend grote reikwijdte, ondanks dat het niet een democratisch gekozen instituut is. Onder andere de AMLD5-regelgeving is hier op gebaseerd.

Daarbij is het belangrijk om te bedenken: terroristen gebruiken (ook) elektriciteit, snelwegen en het internet. Maakt dat de infrastructuur schimmig? Niet per se. Bitcoin is als betaalinfrastructuur net zo neutraal als bovenstaande voorbeelden.

Net zoals je een persoon kunt toetakelen met een mes, kun je er ook een sandwich mee maken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!