Coinbase reageert op druk vanuit overheid: ‘De VS blijft achter’

Coinbase is het niet eens met de gang van zaken in de Verenigde Staten. De cryptobeurs staat bekend als een van de partijen die het meest de regels volgt. Toch hebben ze volgens verschillende toezichthouders allerlei diensten aangeboden die niet helemaal de bedoeling zijn. Het gaat onder andere om staking, een soort renteproducten. Coinbase is bereid hun diensten te verdedigen in de rechtbank, terwijl de Securities and Exchange Commission (SEC) de druk opvoert.

De SEC is de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. Het bedrijf vindt dat de Amerikaanse overheid een “agressieve” aanpak van crypto-regulering heeft gekozen, die een “vacuüm heeft achtergelaten dat andere landen graag willen opvullen”.

De SEC stuurde Coinbase deze week een zogenaamde “wells notice”. Daaruit werd duidelijk dat de SEC wil doorpakken en Coinbase beticht van het aanbieden van diensten waar ze niet de juiste papieren voor hebben. Het gaat onder andere over effectenwetten de in VS. Er wordt gesproken over “mogelijke schendingen van de effectenwetten” met betrekking tot sommige van de activa die het platform aanbiedt, de staking-diensten en de Coinbase Wallet.

Coinbase waarschuwt in een blogpost voor de opkomst van Europa. De blogpost heeft als auteur Daniel Seifert. Hij is de vice-president en regionaal directeur van Coinbase in Europa. Ook hij uit publiekelijk kritiek op het beleid. Hij stelt dat de industrie (met Coinbase voorop) al jaren vraagt om duidelijke regels. Maar nu wordt er naar handhaving gegrepen in plaats van het opzetten van regels. “Deze aanpak heeft een omgeving van onzekerheid en instabiliteit gecreëerd in de crypto-industrie”, schreef hij.

Seifert betoogde dat de VS zijn status als het leider in de wereld van bitcoin verliest, terwijl Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nu volgens hem “levendige” ecosystemen opbouwen. “De VS heeft een vacuüm achtergelaten dat andere landen graag willen opvullen”, schreef hij, eraan toevoegend: “we zijn een trots Amerikaans bedrijf. Het is moeilijk om toe te kijken hoe de VS de kans die het heeft gekregen verspilt”.

Hij wees ook op de recente poging van het Verenigd Koninkrijk om een crypto-hub te worden, en op de regelgeving voor markten in crypto-activa (MiCA) van de Europese Unie die naar verwachting in 2024 van kracht zal worden.

Lees meer over:
Coinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...