Coinbase stopt in Japan

De kogel is door de kerk, het Amerikaanse Coinbase stopt definitief met hun Japanse handelsplatform. Gebruikers hebben tot 16 februari de tijd om hun assets van het platform te halen en de boel helemaal af te sluiten. Als reden voor het sluiten van de Japanse tak van het beursplatform haalt Coinbase de veelbesproken “marktomstandigheden” aan.

Geen stortingen meer

Vanaf 20 januari is het al niet meer mogelijk om fiatgeld te storten op het Japanse beursplatform van Coinbase. Qua timing had het allemaal beter gekund, want deze aankondiging komt op het moment dat de markt juist weer een beetje aantrekt. Het lijkt erop dat Coinbase tijdens de bullmarkt van 2020 op 2021 toch teveel risico heeft genomen en daar nu voor op de blaren moet zitten.

Coinbase maakte zijn entree op de Japanse markt nadat het in juni 2021 zijn registratie behaalde bij de financiële waakhond van het land. Wat dat betreft is het apart dat het iets meer dan anderhalf jaar later alweer de deuren sluit van het Japanse filiaal, waar het eigenlijk pas net mee gestart was.

Opvallend is dat ook Kraken vorig jaar al een vergelijkbaar besluit moest nemen. De Amerikaanse concurrent van Coinbase besloot om in december 2022 de deuren van zijn Japanse handelshuis te sluiten. Wat dat betreft lijkt het er bijna op alsof er iets aan de hand is met Japan, waardoor de grote beurzen dit besluit moeten nemen. Maar Coinbase wijst naar de “marktomstandigheden” dus laten we het daar maar op houden.

Ontslagen bij de grote jongens

Overigens is het sluiten van de Japanse tak van het handelshuis niet het enige negatieve wapenfeit van Coinbase van de afgelopen periode. Om te overleven moest het beursplatform namelijk ook 950 man personeel ontslaan. Dat aantal betrof ongeveer 20 procent van het volledige personeelsbestand van het beursplatform van CEO Brian Armstrong.

Met de opleving van bitcoin is ook het aandeel van Coinbase weer aan een sterkere periode bezig. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat het aandeel zelfs op een plus van 61,13 procent. Momenteel koop je een aandeel Coinbase voor 54,14 dollar. Daarmee staat het echter nog mijlenver van de all-time high die eerder werd neergezet.

Daar zit het met de huidige koers nog ruim 84 procent vandaan, waardoor het een aantal keer over de kop moet om voor de instappers op dat punt op break-even te komen. Maar het jaar is nog jong en er kan binnen deze markt in korte tijd een hoop gebeuren, dus laten we het allemaal rustig afwachten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....