Financiële eindbaas: Bitcoin is géén geld!

Financiële eindbaas: Bitcoin is géén geld!

In een nieuw rapport betoogt de Bank voor Internationale Betalingen dat cryptovaluta een groot nadeel ten opzichte van het traditionele financiële systeem hebben. Daardoor kunnen ze onmogelijk de rol van ‘geld’ vervullen.

Fragmentatie in het cryptolandschap

In een nieuw document, een ‘bulletin’, heeft de Bank voor Internationale Betalingen of Bank of International Settlements (BIS) cryptovaluta onder de loep genomen. In het bulletin wordt de vraag gesteld of cryptovaluta de rol van betaalmiddel kunnen vervullen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het antwoord is, niet helemaal verrassend, dat dit schier onmogelijk is. De markt van cryptovaluta is zeer gefragmenteerd, zien de onderzoekers van de BIS. Daardoor is er onvoldoende netwerkeffect om de rol van algemeen geaccepteerd betaalmiddel te kunnen vervullen.

“De fragmentatie van het cryptolandschap staat in schril contrast met traditionele (betalings) netwerken, die profiteren van sterke netwerkeffecten. In het traditionele systeem geldt dat hoe meer gebruikers een bepaald platform aantrekt, hoe aantrekkelijker het voor nieuwe gebruikers wordt om zich bij dat platform aan te sluiten, waardoor een ‘virtueuze’ cirkel ontstaat” staat in het bulletin.

Als voorbeeld voor een dergelijke ‘virtueuze’ cirkel, of in beter Nederlands: opwaartse spiraal, wordt het Braziliaanse Pix aangehaald. In korte tijd maken 114 miljoen mensen (67% van de volwassen bevolking) gebruik van deze dienst van de Braziliaanse centrale bank, die lijkt op onze iDeal.

Vertrouw op fiatgeld

Er zijn teveel verschillende layer-1 blockchains, zoals Ethereum, Binance en Solana, om dit effect te bereiken. De oplossing om via cross chain bridges verschillende cryptovaluta naast elkaar en door elkaar te kunnen gebruiken, brengen teveel veiligheidsrisico’s met zich mee, stellen de onderzoekers.

De conclusie die de BIS trekt, is dat er teveel cryptovaluta zijn om die de rol van betaalmiddel te laten vervullen.

“Kijkend naar de toekomst, zit er meer potentie in innovatie die bouwt op vertrouwen in soevereine valuta,” eindigt het rapport.

Het is opvallend dat in het bulletin bitcoin buiten beschouwing wordt gelaten. Terwijl het juist interessant is om die te testen op eigenschappen om in de toekomst als basislaag voor betalingen te dienen. Door die buiten beschouwing te laten, mis je 47,2% van alle cryptovaluta en bijna $600 miljard aan marktkapitalisatie.

Lees meer over:
BIS

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties