Concurrent van Tether is voor 61% gedekt door cash

Circle heeft vandaag meer duidelijkheid gegeven over de reserves die ze aanhouden voor hun USD Coin (USDC). Het grootste deel van de reserves van de stablecoin worden aangehouden in contanten of equivalenten daarvan.

Transparantie over Circle

Volgens een rapport dat Circle publiceerde, bestaat 61% van de reserves van USDC uit cash geld (of equivalenten).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het attest merken ze op dat het “cash deposito’s bij banken en Government Obligation Money Market Funds omvat. De equivalenten van het cash geld worden gedefinieerd als effecten met een oorspronkelijke looptijd van minder dan of gelijk aan 90 dagen in overeenstemming met algemeen aanvaarde boekhoudprincipes.”

Dat klinkt misschien allemaal moeilijk, maar het zit als volgt: Circle geeft USDC-tokens uit op verschillende blockchains. Het idee van de USD Coin is dat de waarde ervan 1-op-1 gelijk loopt met die van de Amerikaanse dollar; een stablecoin dus. Er is momenteel bijna $27 miljard aan USDC in omloop. Het rapport is opgesteld op het moment dat het nog om $22,2 miljard USDC ging.

Om de waarde hiervan te kunnen garanderen, houdt Circle reserves aan. Een soort van dekking dus. Het wordt wel eens omschreven als ‘evenveel geld op de bankrekening als tokens in omloop’. Maar dat is dus niet per se het geval, zo blijkt nu.

Het heeft veel paralellen met Tether, wat werkt op een soortgelijke basis. USDT kreeg echter veel kritiek omdat het voor slechts 74% gedekt was. Ook is er een verschil: Tether is voornamelijk gedekt door commercieel schuldpapier (>60%), terwijl USDC voornamelijk gedekt is door cash (61%).

Reserves en deposito’s

De dekking van Circle omvat ook enkele andere assets. Zo bestaat zo’n 13% van de reserves uit zogenoemde Yankee-CD’s. Dit zijn Certificaten van Deposits (CD’s) die zijn uitgegeven door een buitenlandse bank in de Verenigde Staten.

Daarnaast is 12% van USDC gedekt door Amerikaanse staatsobligaties. Ook commercieel schuldpapier en bedrijfsobligaties zijn onderdeel van de dekking, met respectievelijk 9% en 5%. Gezien het niet 100% om cash (en equivalenten) gaat, zijn er dus wel kredietrisico’s.

Concurrent van Tether is voor 61% gedekt door cash

Beursgang aanstaande

In een blogpost vertelt CEO Jeremy Allaire dat zijn bedrijf transparanter wil worden. Ze willen een beursgenoteerd bedrijf worden via een SPAC, een Special Purpose Acquisition Company.

“Terwijl we doorgaan met onze reis om een ​​beursgenoteerd bedrijf te worden, zullen we steeds meer doen omtrent transparantie, het afleggen van verantwoording en het openbaar maken van onze activiteiten.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
CirclestablecoinUSDC