'Correctie van 80% van bitcoin niet meer reëel anno 2021'

'Correctie van 80% van bitcoin niet meer reëel anno 2021'

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Spent Output Profit Ratio: verlies voor korte termijn beleggers

Korte termijn beleggers die volgens de definitie bitcoin niet langer vasthouden dan 155 dagen, verkochten recent met verlies zo blijkt uit data van Glassnode.

Het uitschudden van kopers die de 'top' kochten is een gezond signaal, aldus analist TXMC. Het zorgt volgens hem voor een welkome reset in de markt en meer ruimte voor lange termijn sentiment.

Lex Moskovski maakt gebruik van de Spent Output Profit Ratio (SOPR, het zevendaagse gemiddelde), die bepaalt of een beetje bitcoin met winst of verlies is verkocht.

Een waarde boven 1 betekent virtueel winst voor het median van de markt, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.


Een bounce op de 1-lijn is op te vatten als een bullish signaal voor bitcoin en dat is wat er gisteren gebeurd is met het herstel van de koers boven $58.000 (de onchain-data van Glassnode zijn bijgewerkt tot en met 29 november, redactie).

De ontwikkeling van de sopr-curve van de afgelopen drie maanden:

'Correctie van 80% van bitcoin niet meer reëel anno 2021'
bron: Glassnode

2. Crypto Fear & Greed Index: 40

Niettemin heerst er nog de nodige angst in de markt, getuige een score van '40' op de Crypto Fear & Greed Index.

De score is de uitkomst van een aantal variabelen die een bepaalde weging krijgen.

Deze variabelen zijn koersvolatiliteit, handelsvolume, marktdominantie en sentiment (zoekopdrachten op Google Trends, sociale media en marktonderzoeken).

'Correctie van 80% van bitcoin niet meer reëel anno 2021'
bron: Alternative.me

3. Blijven de correcties zich herhalen?

Het is een vraag die regelmatig terugkeert: in hoeverre herhaalt bitcoin eerdere, historische patronen? Bitcoin is een asset die fors kan corrigeren, waarbij doorgaans externe nieuwsgebeurtenissen de oorzaak zijn.

In 2018 speelde de hardfork binnen het bitcoin cash protocol bitcoin ook parten met uiteindelijk een koerscorrectie van 80%.

Uiteindelijk bleek december 2018 de ultieme koersbodem voor bitcoin met een prijs van even ~$3.200 per stuk.

Analist TXMC betoogt in het onderstaande draadje dat bitcoin niet per definitie dergelijke diepe correcties gaat herhalen. Zo was de correctie veroorzaakt in de zomer 2021 circa 50% ten opzichte van de all-time high in april 2021.

Tenslotte nog een uitsmijter, het rendement van het aandeel MicroStrategy ten opzichte van bitcoin zelf en de aandelenindex S&P 500.

Het vrijmaken van kasmiddelen en aangaan van nieuwe schulden om maar zoveel mogelijk bitcoins te kopen, de teller staat op ruim 121.000 bitcoins, lijkt (vooralsnog) de juiste strategie in een inflatoire monetaire realiteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin on-chain sopr

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties