Craig Wright moet $100 miljoen boete betalen in veelbesproken rechtszaak

Craig Wright heeft van de Amerikaanse rechtbank te horen gekregen dat hij $100 miljoen aan schadevergoeding moet betalen. Hij bedroog over een overleden vriend en ‘zijn’ intellectueel eigendom in de vorm van cryptovaluta.

Craig ‘Fraud’ Wright

De Australische computerwetenschapper beweert al jaren dat hij de bedenker van Bitcoin is. Waar hij met bakken geld smijt om zijn gelijk te krijgen, maar bewijs achterwege laat, lopen er daarnaast ook tal rechtszaken (veelal aangespannen door Wright zelf).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze zaak gaat echter niet specifiek over de vraag of Wright wel of niet Satoshi is. Zoals Wright-kenner Arthur van Pelt al schreef: het is een fraude rechtszaak.

Waar het nu om gaat, is de casus omtrent wijlen Dave Kleiman. De broer van deze computerexpert (die in 2013 overleed), beweert dat Dave in de beginjaren met Wright samenwerkte om Bitcoin te maken. Dit zou namelijk in lijn zijn met alle uitlatingen die Wright in het verleden heeft gedaan.

Wright is aangeklaagd om de volgende punten:

 • Breach of Partnership
 • Conversion
 • Civil Theft (deze is best heftig, kan “treble damages” of 3 keer zo hoge boete voor gegeven worden)
 • Fraud
 • Constructive Fraud
 • Breach of Fiduciary Duty
 • Unjust Enrichment

Het gaat er dus níet om of Wright de enige echte Satoshi is. Het gaat er nu om dat Wright het deel van intellectueel eigendom niet wil (of: kan) afstaan. Satoshi heeft namelijk (naar verluidt) toegang tot 1,1 miljoen BTC.

Uitslag

Juryleden in de federale rechtbank van Miami hadden ongeveer een week nodig om tot het vonnis van vandaag te komen. Het proces was in totaal ongeveer drie weken bezig.

De jury verwierp de meeste claims tegen Craig Wright. Ze waren uiteindelijk van mening dat er géén zakelijke samenwerking was geweest tussen Wright en Kleiman. Wel had Wright (een deel van het) intellectueel eigendom illegaal toegeëigend, en gedaan alsof dit zíjn bezit was. Dit staat ook wel bekend als conversion.

Daarom moet hij een schadevergoeding betalen van $100.000 aan W&K Info Defense Research LLC, de entiteit via welke Kleiman en Wright zouden hebben samengewerkt.

Van alle andere aanklachten in de civiele procedure is hij wel vrijgesproken.

De uitspraak geeft verder geen duidelijkheid over het Fakethoshi-verhaal. De vraag of Wright de pseudonieme bedenker van Bitcoin is, wordt hiermee niet beantwoord.

Is het onduidelijk hoe het precies met deze complexe zaak zit? Lees dan onderstaand artikel eens door:

Also read
‘Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin’

 

Wright komt goed weg

Wright zei na het vonnis: “Ik ben nog nooit zo opgelucht geweest in mijn leven.” Hij zei dat hij niet in beroep gaat. Hij zei ook dat hij zich gerechtvaardigd voelt en dat het vonnis bewijst dat hij de maker van Bitcoin is.

“De jury heeft duidelijk gemaakt dat ik Satoshi ben, want anders was er geen erkenning geweest.”

Devin Freedman, advocaat van de Kleiman-familie, prees het vonnis als “een historisch precedent in de cryptocurrency industrie.”

“Vele jaren geleden vertelde Craig Wright de familie Kleiman dat hij en Dave Kleiman samen een op Bitcoin gebaseerd intellectueel eigendom ontwikkelden. Ondanks die bekentenissen, weigerde Wright de Kleimans een eerlijk deel te geven van wat Dave hielp creëren.”

Wright beweerde dat de beweringen van de broer van Dave Kleiman zijn verzonnen. Volgens de Australiër hielp zijn vriend hem helemaal niet en is er ook geen bewijs van de samenwerking.

Ben je het overzicht een beetje kwijt in de zaken van Faketoshi? Athur van Pelt heeft ze voor jou in een lange serie uitgewerkt.

Also read
‘Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin’

 

Lees meer over:
Craig WrightSatoshi

  Door: Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...