Gaat Bitcoin fantast Craig Wright 4 miljard dollar betalen in november?

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes
rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi
Nakamoto pretendent van dit moment.

Laten we verder gaan waar we bij deel 4 en deel 3 zijn gebleven met Craig Wright en lees ook deel 1 en deel 2 terug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De kronieken van Bitcoin fantast Craig Wright

Over iets minder dan een maand, op 1 november dit jaar in Miami USA, begint de lang verwachte jury rechtspraak, die naar verwachting een week of 3 gaat duren, van de Kleiman v Wright rechtszaak die begon in februari 2018.

Met name door de coronaperikelen is deze rechtspraak een aantal keer uitgesteld, voor een totaal van ongeveer 18 maanden.

Laten we deze, in de bitcoinwereld ongekend spannende, soms hilarische maar vooral ook belangrijke rechtszaak (Craig Wright loopt het risico op een civiele boete van 100 miljard dollar als het tegenzit, om maar wat te noemen) nog eens samenvatten.

Op 11 februari 2014 nam Craig Wright plotseling, zo’n 10 maanden na de dood van Dave Kleiman, contact op met Dave’s vader Louis Kleiman en loog tegen hem “Your son Dave and I are two of the three key people behind Bitcoin”.

Craig was op dat moment verwikkeld in een gestaag groeiende strijd met de Australian Taxation Office (ATO) over zijn frauduleuze belasting aangiftes, waarin hij miljoenen aan btw en andere belastingen over uit de lucht gegrepen financiële transacties waarin Bitcoin en Dave Kleiman -zonder zijn medeweten uiteraard, hij leefde niet meer- een belangrijke rol speelden, probeerde terug te vragen. Hij kon daarom wel een steuntje in de rug gebruiken.

Lang verhaal kort: na jarenlang aan het lijntje te zijn gehouden door Craig, jaren waarin bij Louis en vooral zijn zoon Ira (broer van Dave) het besef steeds meer begon te groeien dat Craig alleen maar sprookjes en leugens, ondersteund met valse en geantidateerde documenten, aan het vertellen was, sleepte Ira Craig voor de rechtbank in februari 2018 met de beschuldiging: Craig, jij bent een fraudeur.

Gaat Bitcoin fantast Craig Wright 4 miljard dollar betalen in november?

Rechtszaak gaat níet over de vraag of Craig Satoshi is

2018 en 2019 werden daarna vooral besteed aan het uitwisselen van gegevens en bewijsmateriaal, een aantal verhoren (met een memorabel moment op 28 juni 2019, waarin Craig van de rechter te horen kreeg “Dr. Wright, you throw another document you will be in handcuffs so fast your head will spin. Do you understand me?”), waarna in augustus 2019 een eerste oordeel werd geveld door rechter Reinhart.

Dave Kleiman en Craig Wright waren inderdaad in een “partnerschap” geweest, en hadden samen “iets” met Bitcoin gedaan.

Craig had een enorme fraude gepleegd en veel gelogen binnen en buiten de rechtszaal, waardoor Craig de helft van zijn zelfverklaarde Bitcoin vermogen aan Dave Kleiman’s erfgenamen moest overdragen.

Dat zou op het moment van de uitspraak gaan om een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar, zonder overige boetes en kosten.

Tulip Trust lijst

Rechter Bloom moest daarna deze uitspraak nog bevestigen, maar zij deed dat uiteindelijk -gedeeltelijk- niet. De fraude en leugens was haar wel duidelijk (onvergetelijk is de Sir Walter Scott quote “Oh! What a tangled web we weave when first we practice to deceive.” in haar uitspraak), maar het zogenaamde partnerschap tussen Dave Kleiman en Craig Wright… daar wilde zij toch wat meer bewijs van zien.

De rechtszaak werd verlengd, meer getuigen werden opgeroepen en verhoord, meer experts werden ingeschakeld, ondertussen zou Craig ook nog in januari 2020 de “bonded courier” van de niet-bestaande Tulip Trust ontvangen met zijn lijst van Bitcoin bezittingen uit 2009-2010 waar hij de ruimte voor kreeg van de rechters… maar ook dit eindigde alweer in een fiasco voor Craig Wright.

In mei 2020 kwam deze Tulip Trust lijst met zogenaamd door Satoshi/Craig Wright gedolven Bitcoin adressen in 2009 en 2010 per ongeluk online tussen de publieke rechtbank stukken, en prompt werden een paar dagen later maar liefst 145 bitcoinadressen gesigneerd door de rechtmatige eigenaren (dus niet Satoshi Nakamoto, maar ook niet Craig Wright) met de boodschap “Craig Steven Wright is a liar and a fraud”.

2020 en 2021 stonden daarnaast in het teken van een handjevol Corona gerelateerde uitstellen van de zaak, ondertussen probeerde Ira Kleiman’s advocaten kantoor de zaak af te ronden met een zogenaamde “default judgement” omdat er zo verschrikkelijk veel fraude was geconstateerd ondertussen, dat dat een logische afsluiter leek te zijn, zonder dat er dan een jury uitspraak nodig zou zijn.

Maar ook hier ging rechter Bloom niet in mee. Zij was van mening dat voor een dergelijke harde uitspraak er meer fraude tijdens de rechtszaak, en tegen de rechters en de rechtsgang in het bijzonder, had moeten plaatsvinden. In Bloom’s eigen woorden:

“Perjury and fabricated evidence do not constitute fraud upon the court, because they ‘are evils that can and should be exposed at trial.’”

Uitspraak in november

En zo zijn we aanbeland bij
het moment waar het allemaal om gaat: de jury rechtspraak in aankomende
november.

Mijn verwachtingen? Gezien het feit dat de rechters al hebben
geconstateerd dat Craig Wright een leugenaar en een fraudeur is, zal de jury op
basis van hetzelfde bewijsmateriaal tot dezelfde conclusie gaan komen.

Het zou
mij daarnaast ook niet verbazen dat de boete daarvoor hoger gaat uitvallen als
de 4 miljard dollar die ik eerder noemde.

Of Craig Wright die kan betalen? Of
dat zijn “litigation funder” Calvin Ayre die uiteindelijk gaat betalen? Daar
kunnen we op dit moment alleen nog maar naar raden. Eind november 2021 hebben
we in ieder geval een uitspraak, zoals het nu lijkt.

Tot de volgende keer!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Craig Wright