‘Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin’

Elke maand schrijft de Nederlandse bitcoin onderzoeker Arthur van Pelt een artikel met de laatste nieuwtjes rondom Craig Wright, de meest bekende, maar ook de meest bekritiseerde, Satoshi Nakamoto pretendent van dit moment.

Vorige keer zijn we in vogelvlucht door de Kleiman v Wright rechtszaak gelopen, waarvan vorige week, maandag 1 november, de jury rechtspraak is begonnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Laat ik 1 punt nogmaals herhalen:

'Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin'

De Kleiman v Wright rechtszaak gaat dus expliciet niet over de vraag of Craig Satoshi is, en hoeveel Bitcoin hij misschien heeft.

Dit is voor veel Craig Wright en BSV (het altcoin project dat Craig runt*) aanhangers moeilijk te begrijpen. Zij denken over het algemeen dat aan het einde van deze rechtszaak Craig Wright als Satoshi Nakamoto bekend zal staan, en dat hij met de uitspraak in deze zaak de ongeveer 1 miljoen Bitcoin die aan Satoshi wordt toegeschreven, kan gaan opeisen. Niets is minder waar.

Want waar gaat de Kleiman v Wright rechtszaak dan wel over? Simpel gezegd, het is een fraude rechtszaak. De jury moet aan het eind van de trial periode, die loopt tot ongeveer 25 november heeft rechter mevrouw Bloom ingeschat, over 7 fraude gerelateerde zaken uitspraak doen of het naar hun beleving heeft plaatsgevonden in, met name, de periode 2011-2017:

  • Breach of Partnership
  • Conversion
  • Civil Theft (deze is best heftig, kan “treble damages” of 3 keer zo hoge boete voor gegeven worden)
  • Fraud
  • Constructive Fraud
  • Breach of Fiduciary Duty
  • Unjust Enrichment

Op het moment dat de jury “Ja” zegt tegen 1 of meerdere van deze beschuldigingen, moeten zij de boetes, en eventuele aanvullende schadevergoedingen, in Amerikaanse dollars (en dus niet in Bitcoin) bepalen voor elk van de goedgekeurde beschuldigingen. Zonder verdere toelichting wordt dan deze uitspraak voorgelezen door de civiele rechter, die eventueel nog aanvullende maatregelen kan nemen, zoals doorverwijzen naar de criminele rechter en/of de boetes en schadevergoedingen verhogen voor zaken die tijdens de procesgang zijn gebeurd, zoals “perjury” (liegen in de rechtbank). Dit laatste lijkt onvermijdbaar voor Craig Wright, want zowel rechter Reinhart als rechter Bloom hebben meerdere malen “perjury” en “wilfully created fraudulent documents” geconstateerd in het voortraject van de rechtszaak tot de jury rechtspraak.

'Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin'

Zijn er daarom verrassingen te verwachten tijdens de trial? In de eerste 1,5 week heb ik nog geen verrassingen gezien, eerlijk gezegd. Dat is in principe niet raar, want al het verzamelde bewijsmateriaal, waaronder de video’s van de getuigen interviews uit de onderzoek fase, worden hergebruikt tijdens de trial. Waar ik zelf het meest naar uitkijk is of en wat de jury gaat doen met de voor Craig zeer negatieve ATO rapporten, die zijn belasting fraude in de jaren 2013 tot en met 2015 in elk pijnlijk detail ontrafelen.

Craig Wright heeft op het laatste moment geprobeerd deze rapporten te weren van de trial, maar zijn motie daaromtrent is vlak voordat de trial begon afgekeurd. Deze rapporten hebben geleid tot de conclusie van ATO, die ze deelden met The Weekend Australian in 2016, “wij zijn er stevig van overtuigd dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin is. Hij heeft die claim gebruikt als afleidingsmanoeuvre voor zijn belasting moeilijkheden.” Het is niet onmogelijk dat de jury tot deze zelfde conclusie gaat komen (zonder dat ze daar uitspraak over hoeven te doen natuurlijk) en ook hiervoor een extra boete gaan geven onder 1 van de 7 beschuldigingen, zoals “Fraud”.

Op het moment van schrijven (donderdag 11 november) is de trial voor deze week afgesloten omdat gistermiddag vlak na de lunch 1 van de juryleden koorts bleek te hebben, en daarom de rest van de dag werd afgelost. Op donderdag 11 november en vrijdag 12 november waren al rustdagen ingelast, dus men gaat nu maandag 15 november weer verder. Op het moment van afgelasting werd Craig Wright net stevig ondervraagd over deze ATO rapporten, zo kunnen wij begrijpen uit de live rapportage op Twitter van de officiële rechtbank verslaggever Carolina Bolado (@CarolinaBolado voor wie haar wil volgen op Twitter).

En hoe is Craig zelf hieronder tot nu toe? Hij is nog geen draad veranderd in al die jaren, hij denkt nog steeds dat hij met elke leugen kan wegkomen, of het nou in de rechtszaal is, of daarbuiten. Vlak voordat de trial in Miami begon, konden we deze leugen nog optekenen uit zijn Slack kanaal waar hij regelmatig zijn “gelovigen” toespreekt.

“Er is geen enkele foto van mij waarop ik een hoodie draag.”

OK, Craig, wat jij wil.

'Rechtszaak tussen Kleiman en Craig Wright gaat niet om 1 miljoen bitcoin'

Tot de volgende keer!

*BSV is na enkele succesvolle “double spend” aanvallen vanuit Rusland rond juli dit jaar, gevolgd door nog meer delistings van diverse crypto currency exchanges, net buiten de top 60 qua markt kapitalisatie gezakt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCraig Wright