Craig Wright weigert bewijs te leveren met private keys

Advocaten van Craig Wright vertellen dat dat hij geen nieuw cryptografisch bewijs zal leveren. Deze week is het proces tegen Hodlonaut in Oslo gestart.

Craiw ‘Fraud’ Satoshi

Wright claimt de uitvinder van bitcoin te zijn. En áls hij Satoshi Nakamoto zou zijn, is er maar één manier om dit écht te bewijzen. Dit zou dan met de private key van Satoshi’s bitcoin kunnen gebeuren. Maar zo ver komt het dus niet, aldus de advocaten.

De zaak begon in maart 2019. De Noorse bitcointwitteraar Hodlonaut noemde Craig Wright een fraudeur en oplichter. Zo kwam er een zaak op gang die onder meer ging over de vrijheid van meningsuiting. Wright had een aanklacht in het Verenigd Koninkrijk ingediend vanwege laster.

Hodlonaut wil het niet zo ver laten komen en met een rechtszaak in zijn eigen land (Noorwegen) voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat met het (soms ietwat) scheve rechtsysteem. Wright heeft immers al wel vaker gebruik gemaakt en kist het Verenigd Koninkrijk niet zonder reden.

Halvor Manshaus, de advocaat van Wright, stelt dat het niet genoeg zou zijn om met de private keys van Satoshi aan te komen om het tegendeel van Hodlonauts uitspraken te bewijzen.

“Craig Wright is van mening dat het signeren met de key (…) geen sluitend bewijs zal leveren of hij Satoshi is of niet. Het is nooit het één of het ander, je hebt meerdere elementen nodig, je hebt het hele pakket nodig.”

Er werd nog een heel tal aan andere argumenten aangedragen, zoals het (klaarblijkelijke) feit dat Wright het emotioneel heel zwaar zou hebben met de last om zijn ‘eigen’ identiteit te moeten bewijzen.

Signen met keys

Met behulp van passages uit “The Satoshi Affair” betoogde Manshaus dat Wright “moeite heeft om mensen te vertrouwen” en last had van extreme emotionele pijn en “uitputting” nadat hij in 2016 met Gavin Andresen een sign-sessie deed.

Andresen heeft overigens meerdere keren laten weten dat Wright hem heeft belazerd en dat hij de leugenaar niet meer steunt.

In plaats van cryptografisch bewijs wil Wright zijn gelijk krijgen met bewijsmateriaal in de vorm van “een persoonlijke geschiedenis” die naar verluidt in lijn is met de creatie van bitcoin. CSW’s jeugd, eerste jaren als programmeur en relatie met zijn familie kwamen allemaal voorbij, net als de obsessie met de Japanse cultuur.

Maandag spraken de advocaten van Hodlonaut al. Ze kwamen in hun verklaring met werk van KPMG dat bewijsmateriaal van Wright authentificeerde. Dit rapport zal (naar verluidt) laten zien dat al het werk van Wright gemanipuleerd of niet-verifieerbaar is.

Vrijdag zal een vertegenwoordiger van het accountantskantoor getuigen.

Verklaringen

Nadat de openingsverklaringen zijn afgesloten, zullen de getuigenverklaringen woensdag beginnen. Van Wright en Hodlonaut wordt verwacht dat ze allebei getuigen.

Op donderdag en vrijdag zal de rechtbank getuigen horen, zoals de neef van Wright, KPMG’er Max Lynam en een autisme-expert Dr. Ami Klin.

Andresen en Jon Matonis van de Bitcoin Foundation zullen naar verwachting niet getuigen.

Wordt vervolgd!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCraig Wright