Faketoshi Craig Wright krijgt £1 schadevergoeding van bitcoin podcaster

464 totale weergaven

Craig Wright, de Australiër die al jaren lang claimt de bedenker van bitcoin te zijn, krijgt een klein beetje gelijk in de rechtszaak. Hij ontvangt een schadevergoeding van £1 in de smaadzaak tegen Peter McCormack.

Smaad- en lasterzaak

De rechter van het hooggerechtshof oordeelt dat McCormack, bekend van de What Bitcoin Did-podcast, een schadevergoeding moet betalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een samenvatting van de zaak is online in te lezen. De conclusie van rechter Justice Chamberlain is dat McCormack "ernstige schade heeft toegebracht" aan de reputatie van Wright. Het draaide allemaal om uitspraken van de Brit, waarin hij heel stellig is door te benadrukken dat Wright níet dezelfde persoon is als Satoshi Nakamoto.

De Australische Wright, de man achter Bitcoin SV, krijgt daarom 1 Britse pond.

Eerstgenoemde heeft (buiten platte retoriek) nooit kunnen aantonen daadwerkelijk de uitvinder van bitcoin te zijn. Niet door een bericht te ondertekenen met Satoshi's private key, niet door de bitcoin te verplaatsen of op welke andere legitieme manier dan ook.

'Fraudeur, idioot!'

McCormack schuwde het debat op Twitter daarom niet. Wright was hier weer niet van gediend en sleepte de podcaster de rechtszaal in, onder ander om de volgende uitspraak uit 2019:

“Craig Wright is een fucking leugenaar, en hij is een fraudeur; en hij is een idioot; hij is niet Satoshi.”

De rechter gaf McCormack gelijk dat het niet raar was om de beweringen van Wright in twijfel te trekken. Maar daarbij gaf hij ook Wright ook gelijk dat er wel "aanzienlijke schade aan de reputatie" van Faketoshi is aangedaan.

Meerdere bewijsstukken die Wright aanbracht werden verworpen, waarna de conclusie tamelijk ironisch was: Wright startte deze "opzettelijk een bedrieglijke zaak" met "opzettelijk vals bewijs", en is krijgt daarom slechts £1 aan schadevergoeding.

McCormack reageert als volgt:

“Ik wil mijn advocaten bedanken voor hun ijverige werk aan de zaak. Ik wil ook de heer Justice Chamberlain bedanken voor dit resultaat. We zijn erg blij met zijn bevindingen. Houd er rekening mee dat het proces niet voltooid is en daarom zal ik hier verder geen commentaar op geven."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCraig Wright