Cruciale week in aantocht voor de bitcoin koers

Bitcoin is de laatste week van februari begonnen in een betrekkelijk volatiele stemming, omdat een cruciale weerstand weigert te breken. Na een klassieke "fakeout" in het weekend, waarin de volumes doorgaans lager zijn, is bitcoin er niet in geslaagd om boven de 25.000 dollar te blijven.

Nog niet zoals januari

Hoewel de maand februari tot nu toe niet slecht geweest is voor bitcoin, is het nog niet zo'n succes als januari 2023, waarin bitcoin een koerswinst van 40 procent pakte. Op zich is dat ook niet vreemd, omdat de koers vaak even op adem moet komen na een gigantische opleving.

Het is nu echter wel belangrijk dat bitcoin het weer oppakt en vanaf hier doorzet en de koers van 25.000 dollar overwint. Voor nu lijkt de markt zich te richten op de FOMC Minutes, het document dat de Federal Open Market Committee publiceert na de meest recente rentevergadering.

In dit document staan in feite de notulen van de rentevergadering en kunnen we de discussie tussen de beleidsmakers van de centrale bank zien over de rente. Dit document wordt op woensdag gepubliceerd, waardoor we nog even geduld moeten hebben.

Capital Hungry (bovenstaande tweets) vertrouwt de zaak niet helemaal en zou niet verbaasd zijn als de Federal Reserve op het laatste moment wat wijzigingen in de FOMC Minutes stopt, om wat meer hawkish (streng) te klinken. Dat zou de markt een tik omlaag kunnen geven.

Difficult naar nieuwe all-time high

De bitcoin koers maakt een behoorlijk bullish periode door en dat zien we op dit moment ook terug in de hashrate. Voor nu ligt bitcoin zelfs op koers om met de nieuwe difficulty adjustment een all-time high neer te zetten.

Cruciale week in aantocht voor de bitcoin koers

De difficulty adjustment is een mechanisme in de software van bitcoin, dat ervoor zorgt dat de tijd die nodig is om een nieuw blok te produceren voor de blockchain altijd rond de 10 minuten blijft liggen, ongeacht hoeveel rekenkracht er in het netwerk zit.

Dit fenomeen vindt iedere 2016 (ongeveer twee weken) plaats. Als er meer rekenkracht in het netwerk zit, dan worden de blokken gemiddeld sneller dan de doelstelling van 10 minuten gevonden en moet de moeilijkheidsgraad omhoog.

Daarvan is nu sprake, dus gaat de difficulty adjustment waarschijnlijk naar het hoogste punt ooit. Dat laat in ieder geval zien dat de mining-industrie weer een gigantisch vertrouwen in de toekomst van bitcoin heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....