Crypto bank Genesis schikt voor $2 miljard met autoriteiten

10044 totale weergaven

De procureur-generaal van New York, Letitia James, heeft geschikt met cryptobank Genesis voor $2 miljard. Het is een poging om gedupeerde investeerders terug te betalen, meldt nieuwszender CNBC.

Cryptobank Genesis schikt voor $2 miljard

Genesis, ooit een onderdeel binnen de Digital Currency Group (DCG), is één van de vele slachtoffers nadat FTX eind 2022 instortte. Het bedrijf heeft in januari 2023 faillissementsbescherming aangevraagd onder Chapter 11.

“Deze historische schikking is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de slachtoffers die in Genesis hebben geïnvesteerd gerechtigheid krijgen,” aldus procureur-generaal James over de deal. Het is de grootste schikking tegen een cryptobedrijf in de geschiedenis van de staat. “Opnieuw zien we de reële gevolgen en schadelijke verliezen die kunnen optreden door een gebrek aan toezicht en regelgeving binnen de cryptocurrency-industrie,” vervolgt James.

Eerder heeft een rechter bepaald dat Genesis maar liefst 3 miljard dollar moet terug gaan betalen, zo meldden we eerder dit weekend.

Aanklacht

In oktober heeft James DCG, haar dochteronderneming Genesis en Gemini Trust aangeklaagd. Met de beschuldiging dat investeerders zijn misleid via het Gemini Earn-programma. Dit heeft geleid tot een verlies van ruim $1 miljard. De rechtszaak is in februari uitgebreid, waarbij is beweerd dat DCG en Genesis nog eens meer dan $2 miljard aan extra investeerders hadden gefraudeerd.

Ondanks een juridische uitdaging voor moederbedrijf DCG, keurde een faillissementsrechtbank het terugbetalingsplan van Genesis onder Chapter 11 goed. Inclusief een schikking tussen de New Yorkse procureur-generaal en Genesis. Opvallend genoeg is Gemini buiten de regeling gesloten.

De schikking verbiedt Genesis om in New York te opereren en bovendien komt er een fonds voor de slachtoffers. Daarin zitten minstens 29.000 inwoners uit de staat New York die gezamenlijk meer dan $1,1 miljard aan Genesis hebben gegeven via het Gemini Earn-product.

Rechtszaak SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen Genesis en hun voormalige partner Gemini, wegens het ongeregistreerd aanbieden en verkopen van effecten.

Het herstructureringsplan omvat een terugbetalingsplan voor klanten van wie hun crypto sinds november 2022 bevroren zijn op het platform, toen opnames zijn stopgezet. Dit fonds blijft de activa ontvangen die overblijven in de boedel van Genesis na de initiële faillissementsuitkeringen aan schuldeisers. Volgens het kantoor van de procureur-generaal zal het fonds, als deze schuldeisers niet volledig zijn gecompenseerd op basis van de huidige waarden van digitale activa, tot $2 miljard ontvangen uit de resterende activa van Genesis.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...