Rechter dwingt Genesis Global om $3 miljard in crypto terug te geven

4918 totale weergaven
genesis schulden

Genesis Global, een failliete cryptocurrency kredietverstrekker, heeft toestemming van de rechtbank gekregen om ongeveer $3 miljard in contanten en cryptocurrency terug te geven aan zijn schuldeisers. Dit betekent dat het moederbedrijf, Digital Currency Group (DCG), niets terugkrijgt uit het faillissement.

Uitspraak van de rechter over Genesis Global

Op vrijdag 17 mei heeft rechter Sean Lane het terugbetalingsplan van Genesis goedgekeurd. Deze uitspraak maakt het mogelijk voor Genesis om bevroren klantactiva vrij te geven en terug te geven. Deze activa zijn geblokkeerd sinds het bedrijf in november 2022 stopte met opnames, na de ineenstorting van verschillende grote cryptobedrijven.

DCG had bezwaar gemaakt en gezegd dat Genesis zijn klanten en schuldeisers niet meer moet betalen dan de waarde van de crypto-activa in januari 2023, toen Genesis faillissement aanvroeg. Toen was de koers van bitcoin ongeveer $24,000. Sindsdien is de waarde van bitcoin gestegen tot meer dan $67,000 op 19 mei.

Rechter Lane heeft dit bezwaar verworpen en verklaarde dat DCG niet het recht heeft om bezwaar te maken tegen het Chapter 11-plan. Als aandeelhouder in Genesis heeft DCG een lagere positie in de terugbetalingsvolgorde. Lane benadrukte dat alle beschikbare fondsen voor distributie door Genesis eerst naar de schuldeisers gaan, die voorrang hebben op de aandelen van DCG.

Door de enorme schuldeisersclaims beschouwde Lane de aandelenbelangen van DCG als waardeloos, met een tekort van miljarden dollars. Hij oordeelde dat zelfs met begrensde klantclaims, Genesis eerst veel andere schuldeisers moet betalen, waaronder federale en staat financiële toezichthouders, met $32 miljard aan claims, voordat er geld naar DCG kan gaan.

Impact van de crypto bearmarkt op Genesis

Genesis is een van de vele cryptokredietverstrekkers die zijn getroffen door de enorme crypto bearmarkt van 2022. De kredietverstrekker vroeg in januari 2023 faillissement aan nadat het in november 2022 de opnames had opgeschort door een liquiditeitscrisis. Het bedrijf heeft naar verluidt meer dan $3,5 miljard aan schulden aan zijn top 50 schuldeisers, waaronder bedrijven als Gemini.

Genesis heeft geprobeerd $1,6 miljard van zijn activa te verkopen nadat het geen schikkingen kon bereiken met DCG en zijn voormalige zakenpartner, Gemini. In november 2023 kondigde Genesis aan dat DCG had ingestemd om zijn uitstaande $324,5 miljoen aan leningen te betalen vóór april 2024. Deze voorgestelde deal zou Genesis in staat stellen een rechtszaak tegen DCG te beëindigen, die was aangespannen in september en waarin werd geëist dat het bedrijf achterstallige leningen van ongeveer $620 miljoen zou terugbetalen.

Lees meer over:
genesis

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...