‘Crypto Mom’ wil snel een Bitcoin ETF vanwege ‘mindere alternatieven’

Hester 'Crypto Mom' Peirce van de Securities & Exchange Commission (SEC) speculeert op de komst van een bitcoin exchange traded fund (ETF).

Bitcoin ETF

Met een ETF zijn beleggers blootgesteld aan de (toekomstige) prijsontwikkeling van bitcoin, zonder deze te hoeven te bezitten of te bewaren. Het kán voor institutionele beleggers een laagdrempelige manier zijn om met de asset bitcoin kennis te maken. Bovendien krijgen beleggers hun winst (of verlies) uitgekeerd in dollars en niet in bitcoin. Dat kan boekhoudkundig voor zakelijke beleggers een voordeel zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel moet de beurswaakhond acht lopende aanvragen beoordelen: onder meer Fidelity en Sky Bridge hebben een aanvraag ingediend.

De voorgaande jaren wilde de SEC een indexfonds niet goedkeuren omdat de risico's voor consumenten te groot waren. Zo waren er zorgen over de volatiliteit van de onderliggende bitcoin koers en manipulatie door entiteiten met meer dan 1.000 BTC.

Volgens Peirce moet de toezichthouder op de consumentenmarkt snel duidelijkheid geven. Ze heeft liever dat particulieren een product afnemen bij een gereguleerde partij voordat particulieren naar 'mindere alternatieven', zo laat ze aan zakenblad Forbes weten.

Ze zegt in dit interview onder meer:

'Elke aanvraag wordt op zijn merites beoordeeld, maar ik vind dat we te laat zijn met het goedkeuren van deze ETF's. Ik denk dat de nieuwe voorzitter (Gary Gensler, red.) met een frisse blik naar de aanvragen kijkt. Wat de koers van Bitcoin gaat doen, is in feite niet de zaak van de SEC.

Het is nu zaak hoe we de toegang tot bitcoin en andere cryptocurrency's gaan organiseren. Zou het niet beter zijn als deze producten via de reguliere beurzen verkrijgbaar zijn?'

Anno 2021 heeft de markt echter meer een 'traditioneel' karakter gekregen door de komst van gevestigde namen zoals Fidelity, BlackRock en banken zoals Morgan Stanley en JP Morgan. Dat geeft de markt een legitiem karakter in de ogen van de waakhond. Ook ziet Peirce dat de Canadese collega's meerdere ETF's hebben goedgekeurd.

Canadees succes

Tel daar bij op dat ETF's in buurland Canada een succes blijken en dat grote broer Amerika daar niet op achter wil lopen. Vandaag maakte Purpose bekend in korte tijd 15.000 Bitcoin naar zijn beleggingsproduct te hebben aangetrokken.

'Crypto Mom' wil snel een Bitcoin ETF vanwege 'mindere alternatieven'

Een ander markteffect: het Amerikaanse Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) raakt 'uitgekleed', zo blijkt uit nieuwe cijfers van marktvorser Arcane.

'Crypto Mom' wil snel een Bitcoin ETF vanwege 'mindere alternatieven'

Het is de vraag hoe de markt reageert zodra de SEC de serie ETF-aanvragen goedkeurt. Volgens sommige analisten wordt al zo lang reikhalzend uitgekeken naar een ETF, dat de komst ervan al in de koers is ingeprijsd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...