Bitcoin ETF aanstaande? VanEck kan over 45 dagen al antwoord verwachten

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat akkoord met het document dat VanEck voor een bitcoin exchange traded fund (ETF). Daarmee gaat de aanvraag voor dit financieel product naar de volgende fase.

Bitcoin ETF voor VanEck

Voor de goede orde: de ETF zélf is nog niet goedgekeurd, maar een van de documenten in het proces dus wel. De SEC erkent het zogenoemde 19b-4 Form dat VanEck onlangs indiende.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee moet er formeel gezien binnen 45 dagen een beslissing genomen worden over het voorstel. De bal ligt bij de SEC: keuren zij de ETF dan goed, of moet de fondsmanager terug naar de tekentafel?

Een ETF is ook wel bekend als een ‘exchange traded fund’. Dat is een tracker, die precies de prijs van een onderliggende asset volgt. In dit geval is dat dus Bitcoin. Zo hoeft de belegger niet bezig te zijn met private keys en regelgeving, en kan het toch blootgesteld zijn aan de koersschommelingen.

Indien de waakhond van de effectenbeurs definitieve goedkeuring geeft, zou dit de eerste Bitcoin ETF in de VS zijn. Er wordt al jaren geprobeerd om een dergelijk financieel product erdoor te krijgen. Iedere keer wees de SEC verzoeken af: bitcoin was er nog niet klaar voor, de markt was te makkelijk te manipuleren et cetera.

Markt lijkt er klaar voor

Hierdoor heeft de SEC elke eerdere aanvraag bitcoin ETF afgewezen, inclusief die van VanEck. Er gaan echter steeds meer stemmen op dat de waakhond nu wél klaar is om akkoord te geven.

Er zijn enkele bestuurswisselingen geweest en de vraag vanuit grote partijen is overduidelijk. Of je nu kijkt naar Grayscale, Tesla, MicroStrategy, MassMutual of Guggenheim: een Bitcoin ETF past perfect in de huidige markttrend.

De SEC heeft met Gary Gensler ook een nieuwe voorzitter. Hij was voorheen werkzaam bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en hij is overwegend optimistisch was over crypto en blockchain.

Ecoinometrics laat dat ook mooi zien: waar goud in populariteit afneemt, neemt de omvang van het Trust van Grayscale juist toe. Tegelijkertijd is GBTC níet de ultieme manier om bitcoin te verhandelen: is de markt dus klaar voor een ETF? Alle signalen lijken op groen te staan.

Aanvragen

VanEck diende eerder dit jaar een aanvraag in voor de ETF bij Cboe BZX Exchange, terwijl de Cboe begin maart de het 19b-4 Form publiceerde. Nadat zo'n type document is gepubliceerd in het federale register (een soort logboek), heeft het publiek 21 dagen om reacties in te dienen.

De SEC kan deze 'review periode' verlengen tot 240 dagen, voordat het een definitieve beslissing moet nemen. Bij eerdere aanvragen gebruikte het altijd deze volledige tijdslimiet.

In theorie kan de ETF er dus over 45 dagen al goedgekeurd zijn, wat neer zou komen op april dit jaar. Met een beetje tegenslag kan het dus nog een aantal maanden langer duren, tot in november 2021.

Een aantal andere bedrijven hebben de afgelopen maanden goedkeuring voor een bitcoin ETF aangevraagd. Valkyrie en WisdomTree leverden ook al de documentatie in, en Grayscale heeft onlangs ook een aantal vacatures voor ETF-specialisten geplaatst.

Canada keurde afgelopen maand maar liefst drie ETF's goed, wat de druk op de SEC wellicht ook doet opvoeren. Deze fondsen, de eerste van Noord-Amerika, zijn een enorm succes gebleken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Lees meer