Crypto speculanten lijden pijn, $1,1 miljard aan future liquidaties

Door de dalende bitcoin prijs verliezen handelaren op de futuremarkt veel geld. Uit cijfers van Coinglass blijkt dat er 1,1 miljard dollar aan futures in rook zijn opgegaan.

Via een futurecontract kun je speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Dat kan op tal van ongereguleerde platformen zoals Binance, Bybit en OKX. Zodra je speculeert op een hogere koers in de toekomst, open je een long positie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar daalt de onderliggende spotprijs van een future, dan wordt het contract geliquideerd. De exchange waarop je speculeert, spreekt dan je marge van je account aan.

In gewoon Nederlands: je verliest geld omdat je verkeerd gegokt hebt. Bij de meeste beurzen is er dan ook nog sprake van een hefboom, wat het risico alleen maar groter maakt. Het gevolg is dat er nog meer geld verloren raakt. Tot een totaal van 1,1 miljard dollar over de afgelopen 24 uur op de gehele cryptomarkt.

Crypto speculanten lijden pijn, $1,1 miljard aan future liquidaties
bron: Coinglass

Analisten zijn nog niet gerust op een goede afloop op de korte termijn, ook omdat bitcoin last heeft van algehele malaise op de financiële markten. De aandelenmarkten wereldwijd staan in het rood, omdat beleggers uit 'risicovolle' assets zoals aandelen en crypto's willen stappen vanwege het agressieve anti-inflatiebeleid van onder meer de Federal Reserve. Ook de Europese Centrale Bank trekt de teugels strakker aan.

Een interne tijdbom zoals cryptobank Celsius helpt ook niet mee, zacht uitgedrukt. Naar verluidt neemt het bedrijf alleen maar meer risico om eerdere fouten te herstellen. Een gevaarlijk spel, temeer omdat men gokt met andermans geld.

Een andere mogelijke tijdbom is MicroStrategy. Het aandeel MSTR is het afgelopen jaar met bijna 75% gedaald. Ze hebben ruim 129.000 btc op de bedrijfsbalans, maar deze strategie pakt nu heel verkeerd uit: een virtuele min van 600 miljoen dollar. De druk op CEO Michael Saylor neemt alleen maar toe zodra de prijs nog meer gaat zakken.

Waar de bodem ligt voor bitcoin, is momenteel lastig te voorspellen, ondanks dat bepaalde technische indicatoren op een bodemniveau staan.

Rekt Capital waarschuwt dat de 200-weekse Simple Moving Average (SMA) van $22.400 niet leidde tot veel koopvolume, waardoor de deur openstaat voor meer correctie.

Volgens analist Bluntz ligt de absolute bodem voor bitcoin nu wel heel dichtbij en is het tijd om weer bij te kopen. Hij baseert dit op een technische indicator, dat is geen voorspeller van de koers want de markt doet wat hij wilt. Qua macroperspectief ziet het er voor elke asset nog steeds heel onzeker uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdalingfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...