Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Crypto Week VS: Gaan deze drie wetten de cryptomarkt in de VS veranderen?

3 wetsvoorstellen die de regels kunnen herschrijven in VS 839

 

In aanloop naar Crypto Week in Washington D.C. staan drie Amerikaanse wetsvoorstellen centraal. Het gaat om de CLARITY Act, de Anti-CBDC Surveillance State Act en de GENIUS Act. Elk voorstel richt zich op een ander onderdeel van crypto. Ze zijn allemaal bedoeld om duidelijkheid te brengen in de regelgeving en innovatie rond digitale activa.

1. CLARITY Act

De CLARITY Act werd geïntroduceerd door Patrick McHenry, voorzitter van het House Financial Services Committee. De wet moet een juridisch kader bieden voor stablecoins, en regelt wie ze mag uitgeven, onder welke voorwaarden en hoe toezicht wordt georganiseerd.

Vooral voor grote stablecoins zoals USDC en USDT is deze wet belangrijk. Circle, de uitgever van USDC, steunt de wet. CEO Jeremy Allaire noemt het “een broodnodige stap richting regelgeving die innovatie niet smoort maar juist stimuleert.”

De wet maakt onderscheid tussen banken en niet-bancaire instellingen die stablecoins willen uitgeven. Ook biedt het ruimte voor staatsregulering, wat sommige politici juist als risico zien.

2. Anti-CBDC Act

Deze wet is gericht tegen de komst van een digitale dollar die onder controle zou staan van de Amerikaanse overheid. Volgens Republikeinen zoals Tom Emmer vormt een Central Bank Digital Currency (CBDC) een bedreiging voor de financiële privacy van burgers. Met deze wet willen zij voorkomen dat de Federal Reserve CBDC’s ontwikkelt of uitgeeft.

De discussie is sterk ideologisch gekleurd. Voorstanders zien het als bescherming van vrijheid, tegenstanders als een belemmering van digitale innovatie. In een verkiezingsjaar is de anti-CBDC-wet vooral politiek symbolisch geladen. Toch krijgt het idee steeds meer steun, ook vanuit de cryptogemeenschap die overheidscontrole wantrouwt.

3. GENIUS Act

De GENIUS Act werd voorgesteld door de Republikeinse senator Cynthia Lummis. Deze wet wil Amerikaanse bedrijven meer ruimte geven om crypto- en blockchaininnovatie op te zetten zonder dat ze direct worden tegengehouden door onduidelijke regelgeving.

De GENIUS Act beoogt beter voorwarden voor startups, waarin bedrijven niet automatisch onder bestaande effectenwetgeving vallen. Vooral jonge blockchainbedrijven worden vaak tegengehouden door juridische onzekerheid. Deze wet probeert daar verandering in te brengen.

Volgens Lummis moeten Amerikaanse innovators “niet langer worden weggeduwd naar landen die hun technologie wél begrijpen en ondersteunen.”

Europa vs. VS: wie loopt voorop?

Terwijl Amerikaanse politici nog discussiëren over basisregels, heeft Europa met MiCA al een concreet pakket regels ingevoerd. Die gelden voor stablecoins, beurzen en tokenuitgiftes. MiCA is sinds juni 2024 deels actief en biedt bedrijven in de EU duidelijke kaders om mee te werken.

In de VS is dat anders. Bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en krijgen regelmatig te maken met rechtszaken van de SEC. Veel crypto-ondernemers zitten daardoor in onzekerheid of verplaatsen hun activiteiten naar het buitenland.

Regio’s zoals Europa, Azië en het Midden-Oosten trekken steeds meer crypto-startups aan, simpelweg omdat daar er heldere regels zijn.

Amerika op een kruispunt voor crypto

De drie wetsvoorstellen laten zien dat de Verenigde Staten meer controle willen over de cryptomarkt en ook ruimte willen houden voor innovatie. Als ze worden aangenomen, kan dat zorgen voor meer duidelijkheid, minder juridische onzekerheid en een beter klimaat voor bedrijven en investeerders. Dat zou van de VS opnieuw een koploper kunnen maken in de wereldwijde cryptosector.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Raul Gavira

Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

Array
(
    [0] => 234161
    [1] => 234115
    [2] => 233455
    [3] => 234396
    [4] => 233239
)