Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Crypto-yield versus traditionele rente: wat levert meer op in 2025?

Crypto-yield versus traditionele rente wat levert meer op in 2025 117

 

Vroeger was het algemene financiële advies van ouders aan hun kinderen om vooral veel geld te sparen. Wanneer de spaarrekening goed gevuld zou zijn, deed de rente van de bank de rest. In de huidige tijd is dit helaas niet meer het geval.

Spaarrentes wegen niet op tegen andere mogelijkheden

Veel banken hebben namelijk hun spaarrente flink teruggeschroefd, waardoor deze inmiddels veel lager ligt dan de jaarlijks gewenste inflatie. Het resultaat: ons spaargeld wordt ieder jaar weer minder waard.

Tegenwoordig hebben we gelukkig veel meer toegankelijke opties, die in sommige gevallen ook meer rendement kunnen opleveren. Zoals het investeren in exchange-traded funds (ETF’s), aandelen of crypto yields. De vraag is alleen: wat is nu de beste keuze voor jouw kapitaal?

DeFi kan veel meer rendement opleveren, maar ten koste van wat?

Wanneer we de rendementen van decentralized finance (DeFi) vergelijken met die van traditionele investeringen, dan valt er direct iets op. Er zit een gigantisch verschil in rendementen. Waar spaarrente op zijn meest gunstige wijze slechts een paar procent is, liggen de opbrengsten van crypto-yield farming en staking soms wel in de 20% per jaar. Het verschil is dus een factor tussen de 4 en 10.

Daarnaast zijn er tegenwoordig zelfs zogenaamde “real world assets” (RWA) getokeniseerd. Denk hierbij aan hypotheken en staatsobligaties die gedigitaliseerd zijn en op de blockchain kunnen worden verhandeld. De rentes hierop worden uitgekeerd in stablecoins en liggen vaak tussen de 6% tot 10% per jaar.

Yield farming omvat veel meer risico’s

De algemene regel is dat een hoger rendement altijd gepaard gaat met een hoger risico. Met crypto-yield is dat niet anders. Yield farming is het inzetten van cryptocurrencies voor het verkrijgen van rentes of vergoedingen. Hier zitten meer risico’s aan dan bij het traditionele systeem.

Zo werken dit soort processen met smart contracts, die bijvoorbeeld kunnen worden gehackt of een bug bevatten. In de afgelopen jaren is het pijnlijk duidelijk geworden dat dit helaas tot de mogelijkheden behoort. Men verloor inmiddels al voor miljarden dollars aan cryptocurrencies.

Ook kan je rente veel minder waard zijn, wanneer een cryptomunt ineens 50% in waarde daalt. Het laten uitbetalen in stablecoins biedt hier een goede oplossing in, maar dat is niet altijd de gang van zaken bij crypto-yield platformen.

Afsluitend speelt ook nog de regulatie een grote onzekere rol. Op dit moment bevindt de DeFi-wereld zich nog in een grijs gebied, waardoor het yield farming plots aan banden kan worden gelegd, wanneer er toch meer regelgeving wordt doorgevoerd.

Huidige systeem zal geen grote toekomst hebben

De huidige opbrengsten zijn zeer goed. Maar zal dit altijd zo blijven? En wanneer dit verandert, in welk tijdsbestek kan dit dan? De DeFi-rendementen komen vooral voort uit nieuwe tokens, uitlenen van crypto tegen rente of door  inkomsten door handelstransacties.

Het uitgeven van munten als beloning houdt ergens op. De munt wordt alleen maar minder waard en naarmate het project langer draait, worden er steeds minder munten uitgegeven. Wanneer gebruikers ook stoppen met handelen of lenen, dan houdt ook deze inkomstenbron op. Het is dus goed mogelijk dat de rendementen in korte tijd plotseling opdrogen.

Om te voorkomen dat dit gebeurt, moeten DeFi-protocollen iets nieuws verzinnen en dat doen ze gelukkig ook. Door meer producten aan te bieden zoals RWA’s, kan er op een duurzame manier toch geld verdiend worden. Zo kan men via deze platformen investeren in hypotheken, staatsobligaties, leningen en andere onroerende of roerende zaken. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Hoewel deze nieuwe richting nog volop in ontwikkeling is, lijken de resultaten hoopvol. Het zijn geen rendementen van 20% per jaar, maar toch wel 3 tot 5 keer zoveel als de rendementen uit investeringen in de traditionele wereld.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 222313
    [1] => 221166
    [2] => 221387
    [3] => 222472
    [4] => 222366
)