‘Cryptobaas’ van Venezuela ontslagen en opgepakt

De topautoriteit op het gebied van cryptocurrency-beleid in Venezuela, Joselit Ramirez, is door president Nicolas Maduro uit zijn functie verwijderd en gearresteerd. Hoewel de regering geen reden heeft gegeven, wordt aangenomen dat Ramirez betrokken is bij corruptie en het stelen van geld van de olieactiviteiten van Venezuela.

Een decreet van Maduro roept op tot een uitgebreide herstructurering van de Nationale Superintendencia van Crypto-assets en aanverwante activiteiten (SUNACRIP) en een groot deel van het managementpersoneel van de instelling is getroffen. Kortom: het beleid rondom cryptocurrency moet op de schop. Wat dat dan precies verder betekent voor de inwoners van het land is afwachten.

Het gerucht gaat dat Ramirez betrokken was bij een malafide plan om $3 miljard aan inkomsten uit de verkoop van Venezolaanse olie om te laten naar andere rekeningen dan die van de regering.

Anabel Pereira Fernandez is aangesteld als de nieuwe nationale superintendent van crypto-assets en aanverwante activiteiten. Ze wordt gecontroleerd door het Ministerie van Economie, Financiën en Handel.

Ook is er een extra commissie, bestaande uit een president en vier directeuren die door Maduro zijn goedgekeurd. Ramirez, die sinds juni 2018 in functie was, was verantwoordelijk voor de opzetten van het Nationale Crypto Assets Systeem. Dat is het wettelijke kader die er nu is voor bitcoin en crypto in Venezuela. Ook is er (tevergeefs) experimenteert met het uitgeven van een eigen token: de Petro.

Hij wordt momenteel gezocht door de Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een smokkelcomplot dat werd gecoördineerd door hooggeplaatste leden van de Venezolaanse regering. De Amerikaanse regering biedt $5 miljoen voor informatie die kan leiden tot zijn arrestatie.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...