Cryptobeurs Cryptopia houdt op te bestaan: bitcoin en andere cryptomunten in de verkoop

Update 14.00 uur – Cryptopia was eerder dit jaar opnieuw slachtoffer van een hack. De cryptobeurs uit Nieuw-Zeeland is doorgestart, maar moet stoppen vanwege geldgebrek. Het bedrijf doorloopt een liquidatieproces: alle activa oftewel bezittingen gaan in de verkoop. Tijdens het liquidatieproces is het bedrijf beschermd: schuldeisers kunnen geen rechtszaak starten.

Cryptobeurs geliquideerd

Er zijn twee curatoren aangesteld, David Ruscoe en Russell Moore, om het proces in goede banen te leiden. De bezittingen van het bedrijf achter Cryptopia gaan in de verkoop. Daaronder vallen ook alle cryptomunten zoals bitcoin (BTC) en de honderden altcoins die op de beurs zijn verhandeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De opbrengsten van deze verkopen komen in handen van de schuldeisers. Daaronder vallen bijvoorbeeld de aandeelhouders.

De curatoren zijn in dienst van Grant Thornton. Dat bedrijf heeft tal van accountants en belastingadviseurs in dienst. In een persbericht laat het bedrijf weten dat dit proces wel wat tijd in beslag gaat nemen: ”Gezien de complexiteit van deze zaak verwachten we dat het onderzoek maanden gaat duren.”

Meer duidelijkheid volgt volgens Grant Thornton binnen enkele dagen.

Cryptomunten terughalen

Het team achter Electra (ECA) gaat proberen hun tokens uit handen te houden van de schuldeisers. Nederlander Robert Bakker van de Electra Foundation zegt hierover het volgende:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Robert Bakker”]”Wij gaan stappen ondernemen om te voorkomen dat onze munten in de verkoop gaan. We willen Cryptopia en de curator overtuigen om de cryptowallet open te zetten zodat gebruikers hun Electra weg kunnen halen.

Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, gaan we stappen ondernemen.”[/penci_blockquote]

Advocatenkantoor Agile Legal Consulting uit Melbourne gaat Electra helpen, mocht dat nodig zijn. Dit kantoor is gespecialiseerd in zaken rondom blockchain en cryptovaluta.

Iedereen die zijn of haar ECA-tokens van cryptopia terug wil hebben, dient een formulier in te vullen. Er is nog geen mogelijkheid om deze in te vullen, die komt later. Het doel is duidelijk: de tokens moeten in handen komen van de rechtmatige eigenaar en niet in de verkoop gaan.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Robert Bakker”]”Waarschijnlijk zegt de curator: ”We gaan alles verkopen en iedereen vergoeden.” Maar wij willen een andere kaart spelen: wij eisen geen verkoop van onze tegoeden.

Daar hebben ze het recht niet toe, ook al staan tokens op Cryptopia. De enige eigenaar van die tokens zijn de personen zelf.”[/penci_blockquote]

Volgens Bakker is het nog even afwachten hoe er wordt bepaald wie hoeveel Electra heeft staan bij Cryptopia. Aan dat proces zal de cryptobeurs waarschijnlijk mee moeten werken.

Het is Electra al eens eerder gelukt een soort gelijk besluit aan te vechten.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Robert Bakker”]”Coinsmarket was de enige cryptobeurs waar ECA werd verhandeld. Bij herstelwerkzaamheden aan de server was er ook sprake van een hack.

Toen hebben we proberen druk uit te oefenen via social media. Er is gedreigd met juridische stappen. De dag erna mochten mensen met Electra tokens deze van de beurs afhalen.”[/penci_blockquote]

Kortom: deze soap is nog lang niet afgelopen. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook andere projecten gaan proberen stappen te ondernemen tegen de verkoop van hun cryptomunten door dit faillissement.

Lees meer over:
Cryptopiahack

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...