Cryptobeurs OKX heeft ruim 135.000 BTC in kas

Cryptobeurs OKX maakt een nieuw rapport bekend waarin details staan over de Proof-of-Reserves van het bedrijf. Het laat zien dat OKX genoeg onderpand heeft om alle klanten van hun stortingen te voorzien.

OKX-reserves

Met reserveratio’s van 104% voor bitcoin en ether en een dekking van 102% voor USDT, zit het wel snor met de reserves die de exchange aanhoudt. De beurs beweert dat meer dan 175.000 unieke bezoekers de Proof-of-Reserves-website hebben gebruikt sinds het eind vorig jaar is gelanceerd.

Enkele dagen geleden is er voor de vierde keer een audit gedaan, zo is te lezen op de website. Zo hebben ze ruim 130.000 BTC in kas.

Als reactie op de instorting van FTX (die met klantenfondsen aan de haal gingen) werd de lokroep om Proof-of-Reserve steeds groter. Klanten wilden zeker zijn dat bedrijven ook daadwerkelijk hun stortingen als full-reserve aanhielden. Met cryptografische trucjes (zoals een Merkle-tree) kan een cryptobeurs dat doen.

Overigens zijn er ook wel twijfels over deze methode. Een beurs als OKX kan immers alleen activa in zo’n snapshot meenemen. Alle leenconstructies (en dus passiva) zijn hier niet in te zien. Je kunt niet meten of een bedrijf ook daadwerkelijk solvabel is.

Tevens kun je met negatieve balansen in een Merkle-tree ook nog de Proof-of-Reserve zélf verdoezelen.

Miljarden dollars aan bitcoin

Maar toch maken veel cryptobeurzen er gebruik van. OKX Managing Director van Financial Markets Lennix Lai vertelt:

“Proof of Reserves is verre van een niche-onderwerp – het is van vitaal belang voor het opbouwen van gebruikersvertrouwen en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat OKX toonaangevend blijft op dit gebied.”

De beurs maakt bekend dat het in januari $7,5 miljard aan activa had. Volgens statistieken van CryptoQuant heeft OKX nog steeds boven de 100% van de ‘schone’ reserves. Binance 94% scoort en Huobi 61%.

Haider Rafique, de CMO van OKX, vertelde vorige maand dat de beurs nooit een eigen token had gebruikt om het bedrijf te financieren. Iets dat FTX bijvoorbeeld wel volop deed.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsOKEx