Nic Carter recenseert Proof-of-Reserves initiatieven van exchanges

Bitcoiner Nic Carter raakte benieuwd naar de Proof-of-Reserves revolutie die startte na het omvallen van FTX en is in de cijfers gedoken. Het resultaat van zijn onderzoek is een rangschikking van de verschillende beursplatformen op basis van de kwaliteit van de Proof-of-Reserves.

Wat is Proof-of-Reserves?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat Proof-of-Reserves precies is. Het gave aan de technologie achter bitcoin is dat het mogelijk is om te bewijzen dat je bepaalde fondsen in beheer hebt. Door een handtekening te ‘delen’ kun je laten zien dat jij de controle hebt over een wallet waar een bepaalde hoeveelheid bitcoin inzitten.

Op die manier kunnen beurzen dus aantonen dat ze een zekere hoeveelheid bitcoin achter de hand hebben om de claims van gebruikers die daar tegenover staan te dekken. Met Proof-of-Reserves hopen dat beurzen het vertrouwen van de consument weer enigszins terug te winnen. Dat is wel nodig na het omvallen van FTX, waar bleek dat er miljarden dollars aan tegoeden van gebruikers waren verdwenen.

Uiteindelijk is het bewaren van je bitcoin in een eigen wallet natuurlijk de meest veilige optie, mits je weet hoe je dat moet aanpakken. Wat dat betreft is het een goede investering om jezelf dat zo vroeg mogelijk aan te leren en daarmee aan de slag te gaan, zodat je dit snel onder de knie hebt en niet meer afhankelijk bent van beursplatformen.

Terug naar Nic Carter

Dan is het weer tijd voor Nic Carter, want die publiceerde een gedetailleerd onderzoek naar de kwaliteit van de Proof-of-Reserves van de verschillende beursplatformen. Een bewijs van reserves is namelijk niet altijd precies hetzelfde en kan best een vertekend beeld geven van de daadwerkelijke financiële gezondheid van een beursplatform. We kunnen alvast verklappen dat Binance het slechtste uit de test van Carter kwam.

Nic Carter recenseert Proof-of-Reserves initiatieven van exchanges

Kraken en BitMEX staan bovenaan de lijst. Volgens Carter geeft de Proof-of-Reserves van Kraken zijn gebruikers een “goede mate van vetrouwen” dat er geen verborgen schulden zijn. Verder prijst Carter het feit dat Kraken om de zes maanden al een Proof-of-Reserves deed, voordat de problemen bij FTX omhoog kwamen.

BitMEX koos een iets andere aanpak dan Kraken en maakte geen gebruik van een externe partij om de cijfers door te laten nemen. Zij kiezen vooral voor een heel transparant model. Op het gebied van assets publiceerde BitMEX bijvoorbeeld alle bitcoin balansen en het bewijs dat zij die kunnen uitgeven met een multi-signature wallet.

Voor de schuldkant van het verhaal publiceerde BitMEX een Merkle Tree waarin alle balansen van de gebruikers zijn opgenomen. “Dit betekent dat er geen problemen zijn met negatieve balansen die niet opgenomen zijn, omdat iedereen de volledige set van schulden van BitMEX kan controleren”, aldus Carter.

De lage score van Binance is volgens Carter vooral het gevolg van een incomplete Proof-of-Reserves. Ondanks dat CEO Changpeng Zhao meerdere malen aangaf hoe belangrijk het is om dit te doen na het omvallen van FTX, voldoet hij volgens Carter niet aan zijn eigen standaarden. “De Proof-of-Reserves van Binance geeft geen groot vetrouwen, omdat het alleen bitcoin dekt, wat slechts 16,5 procent van de assets op het platform vertegenwoordigt”, zo oordeelt Carter streng over Binance.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....