CryptoCompare: "Impact van implosie FTX in 2023 nog voelbaar"

CryptoCompare: "Impact van implosie FTX in 2023 nog voelbaar"

CryptoCompare verwacht dat de impact van de crash van FTX in 2023 nog voelbaar zal zijn voor de markt. Wat ze daarmee bedoelen is dat er ook volgend jaar waarschijnlijk nog partijen over de kop gaan als gevolg van het omvallen van het beursplatform. Uiteindelijk begon het dit jaar allemaal met de implosie van Terra, wat de eerste dominosteen was die omviel.

Van Terra naar 3AC naar FTX

Uiteindelijk tikte de dominosteen van Terra het grote Three Arrows Capital om, waarna ook FTX in de problemen kwam in alle paniek. We weten inmiddels natuurlijk dat FTX al gedurende een langere periode speelde met klant-tegoeden, wat waarschijnlijk nu nog niet aan het licht was gekomen als de bitcoin koers niet zo gezakt was door de problemen bij die begonnen bij Terra.

Natuurlijk is dat niet de enige factor in de bitcoin koers, want ook de Amerikaanse rente speelt dit jaar een grote rol. Om die inflatie te bevechten verhoogde de Federal Reserve in 2022 in recordtempo de rente. Wat dat betreft is 2022 een perfecte storm geweest voor bitcoin in het kader van koersdalingen. Je zou zeggen dat 2023 alleen maar beter kan worden, maar CryptoCompare verwacht dat het nog niet voorbij is.

In principe zien we dat in Nederland ook al terug. De Digital Currency Group zit in de problemen en Bitvavo heeft daar 280 miljoen aan klant-tegoeden uitstaan. De kans is aanwezig dat Bitvavo niet de enige is die geld krijgt van deze partij, waardoor het prima mogelijk is dat er nog meer partijen aan het wankelen raken de komende maanden.

Strengere regels op komst

Verder voorziet CryptoCompare dat 2023 weleens het jaar kan worden van de wet- en regelgeving. Het debacle rondom FTX maakte op pijnlijke wijze duidelijk dat de regels die er op dit moment zijn niet voldoende zijn om grote problemen te voorkomen. Volgens Brian Armstrong van Coinbase is het zelfs zo dat partijen uit de Verenigde Staten weggaan, omdat er geen duidelijkheid is.

Om die reden koos FTX onder andere voor de Bahama's. Daardoor konden ze waarschijnlijk eenvoudiger of langer doorgaan met de frauduleuze praktijken die de afgelopen maanden aan het licht kwamen. Voor de hele industrie zou het dan ook fantastisch zijn als er eindelijk duidelijkheid komt.

Wij zouden het bij Bitcoin Magazine ook toejuichen als er strenger wordt gehandhaafd op de financiële wetgeving omtrent effecten. Volgens de letter van de wet is vrijwel iedere ICO een illegale effectenuitgifte geweest, waardoor dat een boel zou opruimen als de Securities and Exchange Commission zou besluiten daar stevig op te gaan handhaven volgend jaar.

Lees meer over:
Bitcoin FTX

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan