Raoul Esseboom: Digitale identiteit, privacy en het revolutionaire van blockchain

Column – Raoul Esseboom slaat met Cryptotakkies een brug tussen jongeren en bitcoin of cryptocurrencies. In deze aflevering: eigenaar zijn van je digitale identiteit. Iedereen is toch eigenaar van zijn of haar eigen identiteit? En als je dat niet bent dan word je dat toch gewoon?

Digitale identiteit

Dit leek een simpel verhaal voor mij, maar eigenaar zijn van je eigen identiteit gaat toch gepaard met de nodige complexiteit. Er zijn namelijk een hele hoop systemen die dan met elkaar verbonden moeten worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In vakjargon gebruikt men de term interoperability of interoperabiliteit in het Nederlands. Dit wil zeggen dat verschillende (blockchain) netwerken met elkaar kunnen communiceren zonder al te veel poespas. Dit heeft geleid tot de vraag waarom er zo veel verschillende blockchain-systemen nodig zijn.

Cryptocurrencies en blockchain

Nou dat zal ik je even vertellen:

Er is in de zakelijke dienstverlening een duidelijke scheiding tussen cryptocurrencies en blockchain. Het buzzword ‘blockchain’, waar je in 2017 mee werd doodgegooid, is nu veel meer dan alleen een buzzword.

Een “x” aantal van deze bedrijven verlenen een dienst waar jij regelmatig gebruik van maakt! Maar voor je dit deed is de kans groot dat jij wat persoonlijke informatie hebt moeten afgeven. De bedrijven willen namelijk meer te weten komen over jouw identiteit.

Een simpel concept dat zich breed vertaalt. Zo kun je je identiteit aantonen middels een identiteitsbewijs, al staat daar niet op dat je vader bent van 2 kinderen en twee keer per week naar de jazzclub gaat om wat liedjes te spelen.

Toch behoren deze activiteiten ook tot de identiteit van personen. Je bent dus vader, broer, pianist, huiseigenaar, hondenliefhebber, etc. Allemaal vormen van identiteiten die je tot je bezit hebt.

‘Self sovereign Identity’

Middels een concept wat ze de ‘Self sovereign Identity’ noemen willen een aantal instellingen er voor zorgen dat jij eigenaar bent van jouw data.

Maar hoe kan de ‘Self sovereign Identity’ er voor zorgen dat je en in het bezit bent van je eigen data, en je de controle houdt op je eigen privacy.

Als iedereen in de gemeente Amsterdam namelijk in een database staat met bepaalde kenmerken die gekoppeld zijn aan jouw identiteit (combinatie van artificial intelligence en blockchain), dan zou je in theorie nergens meer privé-transacties kunnen uitvoeren. Er kijkt altijd iemand met je mee!

Echt eigenaar zijn van je identiteit is voor mij pas echt aan de orde als ik een blokkade zou kunnen plaatsen voor bedrijven die mijn data willen gebruiken tegen mijn zin in.

Stel dat ik naar de supermarkt ga en drie flessen rum zou kopen. Ik zou dan de optie moeten hebben om die aankoop ‘onzichtbaar’ te kunnen maken. De caissière zou niet eens hoeven vragen om mijn identiteitsbewijs omdat de blockchain-systemen die gaan over mijn leeftijd en geld balans aan elkaar gekoppeld zijn.

Ik zou mijn telefoon of pasje voor de scanner houden en klaar. Enkel en alleen de hoeveelheid geld die van mijn rekening wordt afgeschreven zou zichtbaar mogen zijn. Een privacy wet die de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zou moeten omarmen.

GDPR (General Data Protection)

Het doel van de AVG (of GDPR, General Data Protection) is om alle EU-burgers te beschermen tegen privacy- en datalekken in de door DATA gedreven wereld van vandaag. Ik hoop van harte dat mensen aandacht blijven spenderen aan de mate van privacy die wij allemaal verdienen.

Revolutie

Soms kijk ik wel eens naar de serie ‘Black Mirror” en dan lijk ik soms gezogen te worden in een realiteit waarvan ik me afvraag of dat hetgeen is wat we gaan ervaren over een “x” aantal jaar.

Implantaten waarmee we de wereld een andere perceptie kunnen geven, lenzen die je herinneringen visueel kunnen maken en chips die kunnen registreren of je partner vandaag een beetje in de stemming is.

Blockchain is niet het begin van een revolutie, dat was het internet. Maar blockchain zorgt er wel voor dat de revolutie, in tegenstelling tot herinneringen, voor altijd (zolang het internet zal bestaan) toegankelijk zal zijn.

Lees meer Cryptotakkies:

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het

Raoul Esseboom: Digitale identiteit, privacy en het revolutionaire van blockchain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Lees meer