CTFC-voorzitter ziet bitcoin als uitzondering

De ineenstorting van FTX en aanverwanten zorgt voor veel reuring. Ook in de wereldpolitiek laat men van zich horen. Deze keer is het de beurt aan Rostin Benham. Hij is voorzitter van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC).

De CFTC is, zoals de naam al doet vermoeden, verantwoordelijk voor het toezicht op de handel in commodities (of grondstoffen) in de Verenigde Staten. Volgens Benham valt alleen bitcoin in die categorie. Andere tokens en producten in de wereld van 'crypto' ziet hij toch anders.

Volgens Benham moet zijn organisatie meer macht krijgen om de wereld van cryptocurrency in goede banen te leiden. Hij wijst naar FTX als een van de redenen.

FTX was een van de grootste merken in de wereld van cryptobeurzen. Sinds 2019 groeide het handelsplatform in rap tempo. Niet alleen qua gebruikers, maar ook qua investeringen ging het hard. Aan het begin van dit jaar werd het bedrijf nog geschat op ruim $30 miljard. Inmiddels ligt dat dichter bij nul dan bij het fortuin da thet ooit was.

Terug naar cryptocurrency. Benham ziet cryptocurrency als mogelijk gevaar voor de nationale veiligheid. Dat zit hem dan bijvoorbeeld in de mogelijke connecties met de traditionele financiële wereld.

Benham pleit tegenover verschillende senatoren voor meer zeggenschap. Hij benadruk ook dat een verbod in de VS niet betekent dat 'digitale assets' stoppen met bestaan. Slechts zo'n 2% van alle klanten van FTX kwamen uit Amerika, bijvoorbeeld. FTX zelf was gevestigd in de Bahama's.

FTX handelde via handelsbedrijf Alameda waarschijnlijk tegen eigen klanten. Ook ging het bedrijf onzorgvuldig om met klantenfondsen. Er is een tekort van miljarden dollars.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...